Gemeente Almere

Almere door Tracébesluit openbaar vervoer beter bereikbaar

26-05-2010

Trein op Flevospoorlijn Camiel Eurlings, demissionair minister van Verkeer en Waterstaat, heeft het Tracébesluit voor de openbaar vervoersverbinding tussen Hoofddorp en Diemen vastgesteld. Dit betekent dat gestart kan worden met de spooruitbreiding tussen Riekerpolder en Duivendrecht. Wethouder Adri Duivesteijn beschouwt de vaststelling van het Tracébesluit als opmaat naar besluitvorming over de overige trajecten op de corridor Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad (OV SAAL), en daarmee als een belangrijke stap op weg naar een beter bereikbaar Almere. "Het besluit biedt perspectief op een uitbreiding van het aantal treinen over de Hollandse brug; met oog op de groei is het noodzakelijk dat op korte termijn veertien treinen per uur zullen gaan rijden."

Het Tracébesluit verschaft de juridische basis voor de spooruitbreidingen tussen Riekerpolder en Duivendrecht. Deze uitbreidingen bestaan - naast een spoorverdubbeling tussen Riekerpolder en Duivendrecht - uit een perronverlenging van station Amsterdam Zuid, de aanleg van een beweegbare brug over de Schinkel, de bouw van een vaste brug over de Amstel en de verdubbeling van het spoor van station Amsterdam RAI. Door deze maatregelen ontstaat ruimte om het groeiende treinverkeer op het nu al drukke traject op te vangen. Duivesteijn: "Dit betekent dat treinen uit Almere gemakkelijker en sneller naar Amsterdam kunnen rijden; een positieve ontwikkeling."

Tegelijkertijd blijft Almere bij de rijksoverheid aandringen op snelle besluitvorming over het traject Weesp - Lelystad. Om veertien treinen per uur over de Hollandsebrug te kunnen laten rijden, is een partiële verdubbeling van de Flevolijn cruciaal. Onlangs maakte het rijk bekend dat de geraamde kosten met meer dan 100% worden overschreden, waardoor thans nog geen besluit over de verdubbeling van de Flevolijn kan worden genomen. Omdat de Hanzelijn in 2013 wordt geopend en het aantal reizigers vanaf dat moment met 10.000 per dag zal toenemen, kan Almere niet langer wachten. Het Almeerse gemeentebestuur heeft het rijk dan ook opgeroepen om nog vóór de Tweede Kamerverkiezingen te komen tot een definitief Tracébesluit, zodat op korte termijn gestart kan worden met de realisatie van de verdubbeling. De minister heeft, in het afgelopen MIRT-overleg, aan wethouder Duivesteijn toegezegd nog in juli aanstaande duidelijkheid te geven over hoe hij tegemoet kan en zal komen aan de wensen van de gemeente Almere en de provincie Flevoland.