Vrouwen laten lijsttrekkers links liggen

26/05/2010 09:47

Telegraaf Media Nederland

Vrouwen kiezen 9 juni voor een vrouw. En voor een partij die zich hard maakt voor de zorg en kinderopvang.

Uit onderzoek van VROUW blijkt dat vrouwen minder vaak op de lijsttrekker stemmen dan mannen. Veel vrouwelijke politici worden ook sympathieker gevonden door vrouwen. Zo is GroenLinks lijsttrekker Femke Halsema favoriet bij de dames, gevolgd door Nebahat Albayrak (PvdA) en Magda Berndsen (D66).

Dat de emancipatie nog lang niet is voltooid, toont de uitkomst dat 57 procent van de vrouwen vindt dat er te weinig wordt gedaan om de werkende vrouw te ontlasten. Zo willen vrouwen absoluut niet dat er op de kinderopvang wordt bezuinigd. "De kinderopvang is zo duur dat je daar het meeste geld aan kwijt bent en je je af kunt vragen of het wel lonend is als vrouw om te werken," aldus een respondent. "Er is nog altijd te weinig kinderopvang, de wachtlijst is lang," zegt een andere moeder. Ook wil 76 procent van de vrouwen meer mogelijkheden om flexibel te werken en vinden bijna alle deelneemsters dat vrouwen evenveel moeten verdienen als mannen voor hetzelfde werk. Ook zijn vrouwen eensgezind wanneer het gaat over hardere aanpak van zogenaamd straattuig en dat de samenleving niet hoeft op te draaien voor de beveiligingskosten rondom voetbalwedstrijden.

Rekenen

Vrouwen vinden zorg zelfs belangrijker dan het tegengaan van het begrotingstekort.

Moeders zijn bang dat hun kind later niet meer de zorg krijgt die er nu is, ook zijn ze bezorgd over de zorg voor hun ouders. Ook het onderwijs verdient aandacht, maar liefst 45 procent van de deelneemsters is daar ontevreden over, 24 procent is tevreden. "Als kinderen van school afkomen, kunnen ze niet goed lezen en rekenen," meent een moeder. "Men wil passend onderwijs, maar dit gaat ten koste van de andere kinderen." Vrouwen maken zich niet zo druk over de landelijke crisis, maar wel over hun eigen financiële tekort aan het einde van de maand.

Tenslotte ontzien vrouwen hun eigen sekse ook niet: 40% vindt dat vrouwen zelf voor abortus moet betalen (vs 29% v/d mannen) en 38% vindt dat bijstandmoeders verplicht moeten gaan werken.

Verdere conclusies:


- Vrouwen volgen bij hun stemkeuze iets vaker hun partner dan mannen.


- Vrouwen zijn vaker dan mannen voor een ruimer bevallingsverlof voor vaders.


- 83 Procent van de vrouwen voelt zich veilig op straat.


- Vrouwen vinden welvaart in Nederland vaker dan mannen oneerlijk verdeeld.


- De verruwing van de samenleving houdt zowel vrouwen als mannen flink bezig.

Over VROUW

VROUW is het platform van de Telegraaf Media Nederland waaronder het weekendmagazine VROUW, de site www.telegraaf.nl/vrouw en de krantenpagina VROUW vallen. VROUW is spraakmakend, nuchter, dichtbij en gaat over het echte leven. VROUW is onderdeel van Telegraaf Media Nederland.

Over Telegraaf Media Nederland

Telegraaf Media Nederland is onderdeel van TMG (Telegraaf Media Groep) en heeft in haar print portfolio o.a. landelijke, regionale en gratis dagbladen, tijdschriften en huis-aan-huisbladen. Online exploiteert Telegraaf Media Nederland meer dan honderd websites, waarvan een belangrijk gedeelte met landelijk, regionaal of lokaal nieuws. Ook heeft Telegraaf Media Nederland activiteiten op het gebied van (video)productie. Telegraaf Media Nederland is het meest complete mediahuis van Nederland, met mediamerken en -platformen die onmisbaar zijn voor consument en adverteerder.





http://www.telegraaf.nl/vrouw