Slimme Nederlandse ict-oplossingen in beeld gebracht

26/05/2010 10:09

Agentschap NL

ICT en verstedelijking. Zo op het eerste gezicht hebben ze niks met elkaar te maken, maar schijn bedriegt. Informatietechnologie - denk aan slim gebruik van geo-informatie of intelligent verkeersmanagement - kan de mensheid helpen bij het inrichten en leefbaar houden van de stad. Daar wordt de ruimte steeds beperkter, want in 2050 woont 70 procent van de wereldbevolking er. Het themamagazine 'Made in Holland' - uitgegeven door NL EVD Internationaal - bundelt een aantal bijzondere Nederlandse ICT-oplossingen op het gebied van mobiliteit en ruimtegebruik. Het moment van verschijning is niet toevallig tijdens de WCIT, hét evenement waar de wereld samenkomt in Amsterdam om te bespreken hoe ICT kan helpen bij het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals verstedelijking.

Onder de noemer 'Challenges of Change' is Amsterdam van 25 tot 27 mei 2010 het wereldtoneel voor de internationale top uit politiek, (ICT-)bedrijfsleven en overheid. Centraal staat de vraag hoe ICT kan helpen bij het oplossen van maatschappelijke problemen als veiligheid, klimaatverandering en waterschaarste. Naast kennisdeling en koersbepaling biedt het evenement ook een uitgelezen kans om Nederlandse expertise te etaleren.

Ruimte en mobiliteit

Eén van de maatschappelijke thema's die op de WCIT aan de orde komen, is het steeds intensievere gebruik van ruimte: Sharing Space. Verstedelijking maakt dat bijna alle landen kampen met de vraag: hoe houden we al die mensen in en rondom de stad mobiel en gelukkig? De Nederlandse geschiedenis biedt daarvoor al een aantal aanknopingspunten: hier wonen al eeuwenlang veel mensen op een beperkt grondgebied, grotendeels onder de waterspiegel. In 'Made in Holland' vindt de WCIT-bezoeker dan ook een aantal in het oog springende verhalen, die illustreren waar Nederland zich in onderscheidt als het gaat om ICT-toepassingen voor mobiliteit. Minister Van der Hoeven; "met deze publicatie willen we laten zien wat voor slimme ict-oplossingen er allemaal mogelijk zijn in het licht van de toenemende druk op de publieke ruimte en de toenemende mobiliteit. Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen hebben hier veel slimme ict-oplossingen te bieden."

Nederlands DNA

Van breedbandpenetratie tot simulatiesoftware, en van verkeersmanagement tot logistiek: het Nederlands DNA in al deze technologieën staat centraal. Arie Bleijenberg (TNO) komt aan het woord over dynamisch verkeersmanagement, en legt uit hoe de aandacht is verschoven van het simpelweg aanleggen van meer asfalt naar 'robuuste netwerken': wegennetten die zo zijn ontworpen dat het verkeer er niet direct tot stilstand komt zodra zich een incident heeft voorgedaan. Vervolgens wordt de lezer via 'het nieuwe werken' en de geavanceerde technologie die nodig is voor rekeningrijden, meegenomen naar Portbase. Dat bedrijf kanaliseert alle informatiestromen voor het havenbedrijf Rotterdam, waardoor infrastructuur en bedrijfsmiddelen efficiënter worden benut. Directeur Iwan van der Wolf geeft tijdens de WCIT een keynote speech over e-freight.

Over de uitgave

'Made in Holland' is een uitgave van NL EVD Internationaal. 'Made in Holland' draagt bij aan de beeldvorming over Nederland als vindingrijk, innovatief en creatief land. Het magazine is niet alleen op de WCIT te vinden, maar Nederlandse vertegenwoordigers verspreiden het magazine ook wereldwijd aan een relevant netwerk van bedrijfsleven en overheid.


- Meer informatie over Nederlandse ICT-oplossingen: www.hollandtrade.com/bestofdutchict.


- Exemplaren van Made in Holland / Sharing Space zijn op te vragen bij de redactie: moniek.robbe@agentschapnl.nl

Over NL EVD Internationaal

NL EVD Internationaal, onderdeel van Agentschap NL, stimuleert internationaal ondernemen en samenwerken en een positieve beeldvorming van Nederland in het buitenland. Agentschap NL is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Agentschap NL voert beleid uit voor diverse ministeries als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal. Agentschap NL is hèt aanspreekpunt voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Voor informatie en advies, financiering, netwerken en wet- en regelgeving.





http://www.hollandtrade.com