Gemeente Nijmegen

Campagne geen alcohol onder 16

26/05/2010

De gemeente Nijmegen stuurt een brief aan alle ouders met kinderen in de leeftijd van 11 tot en met 17 jaar. In de brief wordt aandacht besteed aan de schadelijke invloed van alcohol op onder andere de hersenontwikkeling van jongeren. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol schaadt die ontwikkeling. Verder staat in de brief een aanbod aan ouders om thuis, samen met andere ouders, onder deskundige leiding te praten over het alcoholgebruik van hun kinderen.

In de brief roept de gemeente ouders op om, onder het motto "Alcoholopvoeding, DURF NU", wat te doen aan het alcoholgebruik van jongeren. Dat kan bijvoorbeeld door de duidelijke huisregel te stellen dat er onder de 16 jaar geen alcohol gedronken wordt. En daarna hooguit met mate.

In de komende jaren zal er op tal van terreinen iets te merken zijn van de gemeentelijke inspanning om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. In de horeca, op scholen, op de sportvereniging en in de supermarkt, zullen mensen in actie komen tegen het overmatig alcoholgebruik van jongeren. Meer informatie over het project staat op www.durfnu.info.

Aanleiding voor de brief is het toegenomen alcoholgebruik onder jongeren. Uit onderzoek van de GGD Regio Nijmegen blijkt dat jongeren steeds vaker en steeds meer zijn gaan drinken. Ook starten ze op steeds jongere leeftijd met het drinken van alcohol. De campagne wordt regionaal opgepakt. Acht gemeenten in de regio, waaronder ook de gemeente Nijmegen, hebben de handen ineen geslagen. De andere gemeenten zijn West Maas en Waal, Druten, Wijchen, Heumen, Groesbeek, Ubbergen en Millingen. De gemeenten hebben GGD en Iriszorg gevraagd in deze campagne het voortouw te nemen.

Meer informatie:

* Brief ouders Tas (125kb)