De Nederlandse Bank

Fondsvermogen Nederlandse beleggingsfondsen weer gegroeid

Statistisch Nieuwsbericht

Datum 26 mei 2010

Het fondsvermogen van de Nederlandse beleggingsfondsen is in het eerste kwartaal van 2010 voor het vierde kwartaal op rij gegroeid, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank. De toename als gevolg van herwaarderingen en netto inleg kwam uit op ruim 5 procent. Het fondsvermogen bedroeg eind eerste kwartaal EUR 432 miljard.

De positieve herwaardering van de beleggingen (EUR 19 miljard) was in het eerste kwartaal, net als in de drie voorgaande kwartalen, voor het grootste deel terug te voeren op koerswinst op de aandelenportefeuille (8 procent). Daarin is ook het effect van de stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro begrepen. Dit kwartaal werd ook koerswinst genoteerd op obligaties (ruim 2 procent), na een herwaardering van nul een kwartaal eerder. De koerswinst op overheidsobligaties was iets hoger dan op bedrijfsobligaties.

Naast de 'reguliere' inleg van netto ruim EUR 1 miljard was er in het eerste kwartaal weer sprake van bijzondere transacties in verband met herstructureringen bij het ABP en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Zij hevelden dit kwartaal voor bijna EUR 14 miljard rechtstreeks aangehouden beleggingen over naar beleggingsfondsen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-524 3100, 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (020-524 2712, 06-524 96 900).
Mutatie fondsvermogen Nederlandse beleggingsfondsen
---