Gemeente Kampen


* College stelt raad voor om ruim EUR 2,5 miljoen voorbereidingskrediet voor IJsseldelta-Zuid beschikbaar te stellen

College stelt raad voor om ruim EUR 2,5 miljoen voorbereidingskrediet voor IJsseldelta-Zuid beschikbaar te stellen

25-05-2010
Het college heeft dinsdag 25 mei 2010 besloten de ontwikkelingsfase van het project IJsseldelta-Zuid te vervolgen. Zij vraagt de raad om een voorbereidingskrediet van EUR 2.614.811 exclusief btw beschikbaar te stellen voor de plankosten voor 2010.
De kosten van deze begrotingswijziging worden ten laste gebracht van het grondbedrijf in het complex IJsseldelta Zuid. Deze worden te zijner tijd opgenomen in de later te openen grondexploitatie IJsseldelta-Zuid, die in de loop van 2010 voor besluitvorming wordt aangeboden.

De gemeente Kampen heeft besloten actief te participeren in IJsseldelta-Zuid. Hiervoor is een projectorganisatie ingesteld met het uiteindelijke doel de plannen binnen IJsseldelta-Zuid te gaan realiseren. Alle werkzaamheden worden verricht om te komen tot de ontwikkeling van dit gebied. Het betreft een bijzonder project, wat voor een groot deel ligt op het grondgebied van de gemeente Kampen.

In 2010 ligt een zwaartepunt in de werkzaamheden voor dit project. Naast het werk aan het juridisch/planologisch kader voor de gemeente Kampen wordt ook gewerkt aan de stedenbouwkundige planvorming van diverse deelgebieden binnen het bestemmingsplangebied, te weten het woongebied Reeve, de zone Zwartendijk, de infrastructurele knoop rondom N50-Hanzelijn, het recreatiegebied Roggebot en de inrichting van de bypass. Verder faciliteert de gemeente bij de voorbereiding van de vele producten die opgesteld moeten worden in 2010 voor het formele projectbesluit op Rijksniveau onder leiding van de provincie Overijssel.

Door het tijdspad van het Rijksprojectbesluit moeten vele producten op hetzelfde moment gereed zijn, die normaal gesproken in een aantal jaren gefaseerd kunnen worden ontworpen. Dit heeft tot gevolg dat de projectorganisatie versterkt moet worden met zowel interne als externe personele capaciteit om deze klus te kunnen klaren. Het belang van de gemeente om deel te nemen aan de vorming van deze producten voor het Rijksprojectbesluit is dat het resultaat van deze producten beeldbepalend is voor de inrichting van het gebied IJsseldelta-Zuid. Om de beleving van het gebied voor de burgers van de gemeente Kampen maximaal tot zijn recht te laten komen, is het een vereiste dat de vertegenwoordigers van de gemeente in de totstandkoming van deze producten participeren. Het ontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid legt niet alleen de bypass zelf vast, maar ook het recreatiegebied bij Roggebotsluis, de zone Zwartendijk, het woongebied Reeve en de westelijke zijde van het stationsgebied. Door de gedetailleerde ontwerpopgaven zijn de onderliggende grondexploitaties nauwkeuriger te maken en dit verlaagt het risicoprofiel van de ontwikkelingsopgave.

De grondexploitatie IJsseldelta-Zuid en het ontwerpbestemmingsplan worden naar verwachting tegelijkertijd aan de gemeenteraad aangeboden. In deze grondexploitatie worden de gemaakte voorbereidingskosten verwerkt. Bij de grondexploitatie wordt een uitgebreide risicoanalyse geleverd, waarvoor ook de nodige onderzoeken moeten worden uitgevoerd.

template afbeelding

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |