Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.26 - Diverse onderwerpen persgesprek 20 mei 2010

Onderwerpen

1. Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan Torenpad-Oost
2. Oeververbinding

3. Beleidsverslag Gemeentewinkel Werk, Inkomen en Zorg 2008-2009

De onderwerpen staan op de agenda van de Ronde Tafel van 20 mei 2010. Door in gesprek te gaan met inwoners, verenigingen en organisaties én eventueel met de portefeuillehouder vormen raadsleden zich een beeld van de onderwerpen. Het stellen van vragen en inventariseren van informatie staat centraal. Tijdens de Ronde Tafel worden nog geen besluiten genomen. Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering van 3 juni aanstaande.

Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan (VOSP) Torenpad-Oost Het gebied Torenpad-Oost is in de ontwikkelingsstrategie van Boskoop aangewezen voor woningbouw. In het gebied achter het gemeentehuis, tussen het Torenpad, de Enterij en de Babsloot, wordt de komende jaren door J&W Verweij Bouw- en Aannemersbedrijf BV een woonwijk met ongeveer 100 woningen ontwikkeld. In de ontwikkelingsstrategie van Boskoop staat de ambitie om de komende jaren ongeveer 1000 woningen te bouwen binnen de gemeentegrenzen en vooral tussen bestaande bebouwing.

Uitgangspunten bij de ontwikkeling van Torenpad-Oost zijn de volgende: o Water: De karakteristieke waterlopen blijven gehandhaafd, extra water wordt toegevoegd.
o Ontsluiting: Autoverkeer wordt via het Torenpad (kant gemeentehuis) ontsloten. De hoofdroute loopt van zuid naar noord. o Twee buurten: In de nieuwe wijk komen twee gebieden, één met appartementen en één met eengezinswoningen.
o Fasering: Het ontwerp en het behoud van de bestaande waterlopen maken het mogelijk gefaseerd te bouwen.
o Babsloot: Op de huidige locatie van het gemeentekantoor en de bibliotheek wordt woningbouw mogelijk gemaakt.
De gemeenteraad wordt gevraagd het VOSP Torenpad-Oost vast te stellen.

Op 25 november jl. is tijdens een informatieavond het stedenbouwkundig schetsontwerp gepresenteerd aan belangstellenden. Dit werd positief ontvangen. Op basis van dit schetsontwerp is het VOSP gemaakt. Daarnaast zijn aanvullende gebiedsgerichte welstandscriteria opgesteld. Deze stukken hebben zes weken ter inzage gelegen. Er zijn twee reacties binnengekomen. Deze gaan over de aanleg van een fietsbrug tussen de nieuwe woonwijk en de Enterij. Na overleg met de omwonenden is besloten om de fietsverbinding naar de Enterij niet meer aan te leggen. Doorgaande fietsers naar het station zullen via het Torenpad en de door te trekken fietsverbinding parallel aan de Zijde gaan fietsen.

Oeververbinding
De aanleg van de Oostelijke rondweg en de Westelijke Randweg zorgen na oplevering voor goede noord-zuid verbindingen in Boskoop. Om de enorme verkeersdruk in het centrum van Boskoop (over de Zijde) te verminderen, is ook een tweede oeververbinding nodig. Dit komt de leefbaarheid in Boskoop en ook in Waddinxveen ten goede. Er zijn twee varianten voor deze oeververbinding. Ten zuiden van Boskoop, door of langs het Gouwebos, of ten noorden van Boskoop, richting Alphen aan den Rijn. Onderzoek naar de variant door het Gouwebos wordt meegenomen en gefinancierd in het onderzoek Plan-MER voor de Westelijke randweg.

De gemeenteraad wordt nu gevraagd budget vrij te maken (EUR44.000,-) om onderzoek naar de noordelijke variant van de tweede oeververbinding uit te voeren (effectenstudie). Dit onderzoek wordt grotendeels gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. In het onderzoek wordt gekeken naar de effecten van de oeververbinding op het gebied van landschap en cultuurhistorie, bodem, water, ecologie, wonen en leven, verkeer en vervoer en verkeersveiligheid. Resultaten worden in juni 2010 verwacht.

Door onderzoek te doen naar beide varianten van een tweede oeververbinding wordt de raad in positie gebracht een afweging te maken op basis van feiten. In beide varianten is er sprake van een vaste oeververbinding en een kruising met het spoor. De eerste voorkeur gaat uit naar een tunnel, maar om financiële redenen lijkt dit niet haalbaar en blijft een brugverbinding over. Dit zou dan een brug moeten zijn met een doorvaarthoogte van minimaal 7 meter.

Beleidsverslag Gemeentewinkel Werk, Inkomen en Zorg 2008-2009 In het beleidsverslag Gemeentewinkel 2008-2009 legt de gemeente Boskoop verantwoording af over het gevoerde beleid en de activiteiten van de afgelopen jaren op het terrein van werk, inkomen en zorg. Denk daarbij aan re-integratie en uitkeringen op grond van de Wet werk en bijstand (WWB), minimabeleid, handhaving en individuele voorzieningen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit zijn beleidsterreinen waarbij het rijk de regels heeft vastgelegd in de wet en waarbij aan de gemeente een grote verantwoordelijkheid is gegeven om het beleid verder in te vullen. Het gemeentelijk beleid is vastgelegd in diverse kadernota's en verordeningen.

Ondanks de economische crisis is het aantal uitkeringen in de gemeente Boskoop tot op heden niet toegenomen. Er wordt actief ingezet op re-integratie, 40% van de trajecten zijn succesvol afgerond. Het gemiddelde rapportcijfer uit het klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2009 is een 7,5 en 80% van de klanten geeft aan door de verkregen Wmo-voorziening beter te kunnen functioneren.