NEN


NEN 2767: Houvast bij onderhoudscontracten

dinsdag 25 mei 2010, 15:45

De markt voor het beheer en onderhoud van bestaande installaties is aan het veranderen. De NEN 2767 biedt houvast aan zowel de installateurs als de opdrachtgevers die in deze markt zoeken naar nieuwe samenwerkingsvormen.

Prestatiecontracten
Voorbeeld van een samenwerkingsvorm is een prestatiecontract. Met installatiebedrijven worden steeds meer prestatiecontracten overeengekomen op het gebied van 'uptime' en minimum-uitval van installaties. Alvorens een opdrachtgever en de installateur zo'n prestatiecontract kunnen afsluiten, moeten ze het eerst eens worden over de aanvangsconditie waarin de bestaande installatie verkeert. Vervolgens komt de staat waarin de installatie moet worden gebracht aan de orde, evenals het betrouwbaarheidsniveau waarop hij daarna dient te worden gehouden om de vereiste continuïteit te kunnen waarborgen. Tot slot wordt overeengekomen hoe door beide partijen wordt getoetst of de overeenkomst wordt nagekomen.

NEN 2767
De norm NEN 2767 met de titel 'Conditiemeting van bouw- en installatiedelen' kan bij dit alles door beide partijen als onafhankelijke en objectieve maatstaf worden gehanteerd. De mate waarin dat in de praktijk ook echt gebeurt, neemt vrij snel in omvang toe. De norm is bedoeld voor bouw- en installatiedelen van gebouwen. Bouwdelen zijn bijvoorbeeld muren, daken en vloeren. Installatiedelen zijn CV-ketels, luchtbehandelingskasten, elektra-installaties, etc.

Energie
Ook het energieverbruik van een installatie kan onderdeel zijn van zo'n prestatiecontract. En wat blijkt? Dat is bij integraal beheer en onderhoud met vrij eenvoudige ingrepen behoorlijk terug te brengen. Wordt uitgegaan van een nieuwe installatie dan is de energiewinst nog veel groter en kan gemakkelijker worden voldaan aan de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) die dient te worden berekend volgend de energieprestatienorm (EPN).

Meer informatie
Voor meer informatie over de NEN 2767 of over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Jolien van Lokven, normalisatieadviseur Integraal Bouwen, telefoon (015) 2 690 298 of via e-mail: bouw@nen.nl zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Installatiemail (Publicatie) Cursus Conditiemeting van gebouwen voor gebouwbeheerders (Cursus) NEN 2767-2:2008 nl (Norm) NEN 2767-1:2006 nl (Norm)