Medisch Spectrum Twente


Medisch Spectrum Twente aangewezen als kernziekenhuis voor orgaandonatie

Enschede, 26 mei 2010

Het tekort aan donororganen voor transplantatie leidt in Nederland tot lange wachtlijsten. Het gevolg hiervan is dat patiënten helaas overlijden die met een donororgaan een beter perspectief zouden hebben gehad. Eind 2008 presenteerde een commissie onder leiding van oud Commissaris der Koningin, Jan Terlouw, het Masterplan Orgaandonatie dat tot doel heeft het tekort aan beschikbare donororganen terug te dringen.

Eén van de onderdelen van het plan richt zich op de verbetering van de zorg rond orgaandonoren in de ziekenhuizen. De donatie- transplantatie regio Groningen (ziekenhuizen uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel) heeft dit aspect opgepakt. Inmiddels zijn in de regio Groningen vier kernziekenhuizen aangewezen (waaronder Medisch Spectrum Twente) waar, naast een al jaren bestaande donatiecoördinator, nu ook een donatie intensivist (medisch specialist voor Intensive Care) werkzaam is.

Het is de bedoeling dat de donatie intensivist, samen met de donatiecoördinator, ook de omringende ziekenhuizen gaat ondersteunen bij de donatieprocedures. In Medisch Spectrum Twente heeft chirurg-intensivist de heer R. J. de Wit zich beschikbaar gesteld voor de functie van donatie-intensivist. Hiermee is Medisch Spectrum Twente één van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar een donatie intensivist werkzaam is.

Lid Raad van Bestuur, mevrouw Lensink, en dokter de Wit gaan er vanuit dat van deze nieuwe functie van donatie-intensivist een positieve invloed uitgaat op het aantal donaties en dat meer patiënten aan een donororgaan kunnen worden geholpen.

Santeon

Inloggen

sitemap zoeken disclaimer copyright Contact