Gemeente Westvoorne


De Zuidwestelijke Delta: stokoud en toch piepjong

Tentoonstelling over verleden, heden en toekomst deltagebied

Kilometers zandstrand, brede duinen, drukbevaren waterwegen, internationale havenactiviteiten, unieke natuurgebieden met kwetterende vogels en knusse haventjes vol zeiljachten. Dat is de Zuidwestelijke Delta. De geschiedenis, het heden en de toekomst van dit bijzondere deltagebied zijn te zien en te beluisteren in de tentoonstelling âDeltadrieluikâ. Deze tentoonstelling kunt u van 21 mei tot 4 juni bekijken in het gemeentehuis van de gemeente Oostflakkee in Oude Tonge, Eisenhowerlaan 1. Toegang is gratis.

De tentoonstelling brengt de Zuidwestelijke Delta in beeld. Dit deltagebied strekt zich uit over drie provincies: Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland en loopt van de Biesbosch bij Rotterdam tot het Zwin in Zeeuws-Vlaanderen en de Schelde bij Antwerpen. Het is een gebied met een rijke geschiedenis waarin water en stormen de hoofdrol spelen. Prachtige oude kaarten laten dit zien. De tentoonstelling gaat niet alleen over het verleden, ook de toekomst van het gebied komt uitgebreid aan bod. Krijgt Nederland een gesloten kustlijn of is een open riviermonding voor Rijn en Maas ook een optie? Ontwikkelt de Oosterschelde zich verder tot de âschatkamerâ van de delta? Hoe zit het met het opwekken van energie in het Grevelingenmeer? Twee filmpjes en informatieve panelen geven een kijkje in de toekomst. Â

Oplossingen voor het oprapen
De Zuidwestelijke Delta is een prachtige regio met een schat aan mogelijkheden om te wonen, werken en te recreëren. De Deltawerken, die na de watersnoodramp in 1953 het land en de mens tegen de zee beschermen, hebben veiligheid gebracht en zorgen voor goede bereikbaarheid. De dammen blijken echter ook schaduwkanten voor natuur, waterkwaliteit en economie te hebben. Het gebied staat daarnaast onder druk door de stijgende zeespiegel en de achteruitgang van de waterkwaliteit. Ook de beschikbaarheid van voldoende zoet water is, als wij niets doen, op termijn niet vanzelfsprekend. Elk gebied in de Zuidwestelijke Delta kent zo zijn eigen problemen. Gelukkig zijn er ook kansrijke oplossingen.

Praat mee over uw toekomst
Over de problemen én kansen die de Zuidwestelijke Delta biedt, wil dijkgraaf de heer J. Geluk van waterschap Hollandse Delta graag met u van gedachten wisselen. U, als inwoner, ondernemer of gebruiker van het deltagebied bent van harte welkom tijdens een bijeenkomst op maandag 31 mei in Oude Tonge. Kijk voor meer informatie op of meld u aan via de website www.zwdelta.nl Â

De provincies en waterschappen in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland willen samen met het Rijk, verenigd in de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta, de natuur in het deltagebied herstellen en tegelijk de economie een impuls geven zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Hoe, dat staat beschreven in het zogenaamde uitvoeringsprogramma. De stuurgroep stelt dit programma in het najaar vast.
Â