Groen!

Sluiting oudste kerncentrales in 2015 is cruciale sleutel voor duurzaam energiebeleid

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 26 mei 2010 in "Klimaat en energie"

In een reactie op de aankondiging dat sp-a niet langer vasthoudt aan de sluiting van de kerncentrales in 2015, stelt Groen! kamerlid Tinne Van der Straeten dat Groen! geen reden ziet om âde drie oudste en dus ook minst veilige kerncentrales open te houden na 2015â. "Nu twijfel zaaien over het sluiten van de drie oudste kerncentrales van de vorige generatie is kortzichtig en onverstandig." aldus Van der Straeten , lijsttrekker voor Groen! in BHV: " We weten dat de sluiting absoluut geen probleem zal stellen voor de energiebevoorrading en dat de CO2-uitstoot niet zal stijgen als we de eerste drie kerncentrales sluiten in 2015. Waarom dan deze duurzame keuze uitstellen?" vraagt Tinne Van der Straeten zich af.

De suggestie van sp-a verbaast Groen! Samen hebben we 3 jaar zij aan zij dezelfde standpunten in genomen in het parlement als het over de levensduurverlenging van de kerncentrales ging. Een dubbelzinnige houding over de sluiting in 2015 dreigt de nieuwe investeringen in hernieuwbare energie volledig te torpederen. Tegen 2020 moet België over 13% hernieuwbare energie beschikken, tegen 2050 zou ons land kunnen overschakelen naar 90-100% hernieuwbare energie.

"Dit gaat over een energierevolutie, van kernenergie en fossiel naar volledig hernieuwbaar. Dit impliceert dat je geleidelijk aan de kerncentrales in ons land moet uitschakelen om plaats te maken voor die hernieuwbare energie. Als het net vol zit met kernenergie, zoals vandaag het geval is, dan blijft hernieuwbare energie de uitzondering op de regel zoals het nu al vele jaren het geval is. Uit de vele lijstjes blijkt telkens weer dat we het in Vlaanderen zeer slecht doen op vlak van hernieuwbare energie," aldus Tinne Van der Straeten.

Groen! wil een economische relance. Hernieuwbare energie is daarin cruciaal. 6 windmolens op de Noordzee hebben gezorgd voor meer dan 1 miljoen arbeidsuren. Volgens het VBO kunnen we 5 miljard besparen als we volop inzetten op energie-efficiëntie. Welke andere sector kan zo'n cijfers voorleggen? Nu kiezen voor hernieuwbare energie, creëert een loopbaanperspectief voor vele duizenden mensen in ons land.

Voor Groen! is het een illusie te denken dat de het openhouden van de verouderde kerncentrales Electrabel er toe zal bewegen meer geld aan de gemeenschap te geven. PS-minister Magnette heeft al vaak in het zand moeten bijten als het erop aankwam Electrabel ook maar iets te doen betalen. "De discussie over de woekerwinsten staat los van het debat van de levensduur van de kerncentrales. De twee met elkaar vermengen levert ons land niets op: geen investeringen in hernieuwbare energie, geen extra inkomsten, geen daling van de energieprijzen, geen extra jobs. Door in te zetten op meer hernieuwbare energie en decentrale productie kan het monopolie van Electrabel doorbroken worden en kan er voor ons land eindelijk een modern energiebeleid uitgestippeld worden," besluit Tinne Van der Straeten.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS