Gemeente Gilze en Rijen

Bijna 200 jaar hanenpoten gedigitaliseerd

Gegevens van Burgerlijke Stand online toegankelijk van

Regionaal Archief Tilburg is jaren geleden begonnen om vele meters boeken en registers - ruim 600.000 akten in totaal - te digitaliseren. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de gescande gegevens ook afzoekbaar zijn. Een mammoetklus. Ruim dertig vrijwilligers hebben zo'n vijf jaar lang gewerkt aan de burgerlijke stand van 21 (voormalige) gemeenten als ´s Gravenmoer, Dongen, Moergestel, Terheijden en Oisterwijk. Gilze en Rijen zit er ook bij.

Het is zo vanzelfsprekend: wordt er een baby geboren, dan geef je die aan in het gemeentehuis. Zo worden alle pasgeborenen geregistreerd. Vroeger was dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Kerken registreerden doop, huwelijk en begrafenis, maar hoorde je niet bij een kerk, dan werd je niet geregistreerd!

De Burgerlijke Stand ontstond in 1811 (in sommige plaatsen al iets eerder). Vanaf toen was het wettelijk verplicht om een pasgeborene aan te geven. Ook sterfgevallen en huwelijken werden opgetekend. Jarenlang schreven ijverige ambtenaren van alle gemeenten van Nederland boeken vol met gegevens over mensen. Die boeken kwamen in archieven terecht. Zo ook bij Regionaal Archief Tilburg: overlijdensregisters na 50 jaar, huwelijksregisters na 75 jaar en geboorteregisters na 100 jaar. Hoe zoek je daarin naar je voorvaderen? Digitalisering maakt dit zoeken een stuk makkelijker.

Gilze en Rijen
Wat er voor Gilze en Rijen is gedigitaliseerd?


* Doop-, trouw- en begraafboeken 1619-1810 (alleen digitale beelden).
* Burgerlijke stand (met uitzondering van de tienjaarlijkse tafelsIn de registers van de burgerlijke stand werd per deel (dat meestal een kalanderjaar besloeg) een persoonsnamenindex (of tafel) gemaakt. Om het terugzoeken te versnellen is later per 10 jaar een persoonsnamenindex samengesteld op basis van die zgn. jaarindexen (of jaartafels).
* -geboortenregisters 1811-1902 (index op naam gekoppeld aan digitale beelden)
* -huwelijksregisters 1811-1932 (index op naam gekoppeld aan digitale beelden)
* -overlijdensregisters 1811-1955 (index op naam gekoppeld aan digitale beelden)
* Bevolkingsregisters 1825-1939 (alleen een index op naam, geen digitale beelden) Ook op zoek naar voorouders of hun dorpsgenoten? Neem een kijkje op www.regionaalarchieftilburg.nl en ga naar 'Zoeken in de databases', 'Genealogie' en 'Zoeken op naam'.

Huwelijksakte Joseph Vosters en Johanna van de Lisdonk

Datum bericht: 22 mei 2010