FNV


26-5-2010

'Maak van Wajong een werknemersverzekering'

De Wajong moet een werknemersverzekering worden. Werkgevers betalen in dit model òf voor de collectieve Wajong-uitkering, òf voor het in dienst nemen van een Wajonger op elke honderd werknemers. Daarvoor pleit de FNV in een plan dat ze vandaag presenteert.

{Wajongwaaier%204-%20jongere_tcm7-25584.jpg} Wajonger werkzaam bij brouwerij De Prael in Amsterdam

Het gebruik van de Wajong, de volksverzekering die arbeidsongeschikte jongeren van een uitkering voorziet, groeit in rap tempo naar 200.000 jongeren, onder meer door een toename van (herkenning van) aandoeningen als AD(H)D en autisme. Bovendien is ook de nieuwe bijstandswet debet aan de groei van de Wajong. De oplossing van de FNV kan tienduizenden banen opleveren en scheelt de overheid een half miljard euro.

Premies Zestig procent van de huidige Wajongers, ongeveer 120.000 mensen, heeft arbeidscapaciteit, waarvan een kwart in een reguliere baan aan het werk kan. De FNV stelt voor om werkgevers medeverantwoordelijk te maken voor (nieuwe) werkgelegenheid voor deze Wajongers: werkgevers betalen via premies de helft van de collectieve kosten.

Half miljard euro bespaard Voor werkgevers die per honderd werknemers één Wajonggerechtigde in dienst nemen, valt dat bedrag vrij om loon te betalen en de noodzakelijke investeringen in hulpmiddelen en begeleiding te doen. Niet alleen wordt zo het aantal uitkeringsgerechtigden ingeperkt, ook is de financiering van de Wajong zo niet langer een probleem. Met dit model wordt ongeveer een half miljard euro bespaard.

Sleutel tot de oplossing FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld: `Werkgevers zijn niet verantwoordelijk voor de enorme instroom in de Wajong, maar zij hebben wel de sleutel tot de oplossing in handen. Op dit moment ligt de nadruk teveel op de Wajongers zelf en het verslechteren van hun positie. Terwijl werkgevers juist meer belang zouden moeten krijgen bij het aan het werk krijgen van jongeren met een beperking.'

Brede heroverwegingen Naast de hervormingen hekelt de FNV ook de voorstellen van de ambtelijke werkgroep die in het kader van de brede heroverwegingen een hervorming voorstelde.

Steuntje in de rug `De meest onthutsende zijn toch het reserveren van uitkeringen voor volledig arbeidsongeschikten en de invoering van een partner- of vermogenstoets. Beide maatregelen zullen leiden tot een desastreuze inkomensverslechtering voor jonggehandicapten. Vooral voor hen die met een steuntje in de rug wél kunnen werken. Bovendien blijft de kern van het probleem bestaan: er is te weinig kans op gewoon werk voor mensen met een arbeidshandicap', zeggen John Kerstens en Henk van der Kolk, resp. voorzitter van FNV Bouw en voorzitter van FNV Bondgenoten.