Gemeente Valkenswaard

Seniorenbeleid 2010 ter inzage

Conceptnota Seniorenbeleid 2010 ter inzage

De conceptnota Seniorenbeleid 2010 is het vervolg op de Nota Seniorenbeleid 1997 en het rapport 'Valkenswaard langs de Meetlat' uit 2004. De nota vindt zijn oorsprong in de noodzaak tot actualisatie van het seniorenbeleid. Dat wil zeggen: een aanscherping van bestaand beleid en een hernieuwde impuls tot de daadwerkelijke uitvoering daarvan. Het rapport 'Valkenswaard langs de meetlat' diende mede als uitgangspunt voor het beleidsstuk en dat geldt eveneens, zij het in mindere mate, voor het toetsingsinstrument voor ouderenbeleid 'Zilveren Piketpalen', in 2006 uitgebracht door de Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant (VBOB). Andere wezenlijke documenten zijn de Welzijnsvisie Valkenswaard 2008 en het Wmo Meerjarenplan 2010-2013.

Aanvankelijk lag het in de bedoeling om de beleidsnota Seniorenbeleid 2010 af te leveren met inbegrip van een `compleet' uitvoeringsprogramma inclusief financiële kaders. Uiteindelijk is echter gekozen voor een afwijkende werkwijze, die een scheiding aanbrengt tussen deze beleidsnota en de uitvoeringsnota's die in een later stadium het licht zullen zien. Kort gezegd, wordt in eerste instantie deze nota als een algemene, kaderstellende beleidsnota, via de gebruikelijke (inspraak)procedures ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Vervolgens, maar ook al gedurende de te volgen procedures, wordt gewerkt aan het uitvoeringsprogramma. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de uitvoering kan worden vormgegeven in jaarlijkse, `behapbare' uitvoeringsprogramma's. Dat biedt de beste kansen om, op uitdrukkelijke wens van betrokken partijen, jaarlijks de uitvoering te monitoren, de vinger aan de pols te houden en bij te sturen waar nodig. Het komt, kortom, ten goede aan de gewenste slagvaardigheid en daarmee aan de kwaliteit.

Inspraakprocedure
De conceptnota Seniorenbeleid is door het college vrijgegeven voor inspraak. Voordat de nota definitief ter vaststelling wordt aangeboden aan de gemeenteraad, wil het college weten wat de inwoners van Valkenswaard ervan vinden. Daarom ligt de conceptnota op basis van de gemeentelijke Inspraakverordening voor iedereen ter inzage van donderdag 27 mei tot en met woensdag 23 juni 2010 in de informatiehoek in de hal van het gemeentehuis aan De Hofnar 15. De stukken zijn ook in te zien in de leeszaal van bibliotheek aan De Hofnar 12 en in het Dorpshuis aan de Dorpsstraat 55 in Borkel.

U kunt de conceptnota Seniorenbeleid 2010 ook hier downloaden.

Tot en met 23 juni 2010 kan iedereen schriftelijk zienswijzen kenbaar maken tegen de conceptnota. De zienswijze moet gestuurd worden naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10.100, 5550 GA Valkenswaard. Naar verwachting wordt de nota in juli 2010 vastgesteld door de gemeenteraad.

Meer informatie
Met inhoudelijke vragen over de conceptnota Seniorenbeleid kunt u terecht bij de heer L. Janssen van het team Beleid en Strategie van de gemeente. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 040-2083415.