CDA

Ank Bijleveld: Meer en effectievere politie
woensdag 26 mei 2010

Het CDA wil dat er in Nederland tweeduizend agenten bijkomen. Ook wil het CDA toe naar een landelijke politie. Dat betekent dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen voor lokaal veiligheidsbeleid, bovenop de mogelijkheden die er nu al zijn. Maar volgens Ank Bijleveld (staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en nummer 2 op de CDA-lijst) kunnen gemeenten meer doen, met name om de bureaucratie bij de politie af te laten nemen en zo kosten te besparen.

âIk heb de afgelopen jaren een aantal eenvoudige experimenten uitgevoerd die veel extra manuren opleveren. In Amsterdam hebben we een experiment uitgevoerd rondom de vermissing van paspoorten. Nu moet iemand nog aangifte doen bij de politie en naar het gemeentehuis voor een nieuw paspoort. In het experiment gingen mensen direct naar het gemeentehuis. Dit leverde 10.000 extra manuren bij de politie op in een halfjaar. Vertaald naar landelijk beleid levert dit al snel 200.000 manuren op. Tijd waarin agenten doen wat ze moeten doen: op straat zijn, en niet achter een bureau.â

Administratie
Agenten zijn veel tijd kwijt aan administratie. âIn een ander experiment, in Lisse, belde een agent naar een kantoor waar een administratieve kracht meteen de gegevens in de computer invoerde. De agent hoeft dan niet zelf naar het bureau om, bijvoorbeeld, een proces-verbaal op te maken. Hij hoeft alleen maar aan het eind van de dag het proces-verbaal te controleren. Het gevolg is dat de agent meer op straat is, waar hij doet waar hij voor opgeleid is.â Bijleveld wil ook dit experiment ombuigen naar landelijk beleid.

De uren die met bovenstaande maatregelen bespaard worden, komen bovenop de 2000 extra agenten die het CDA wil.