Essent

essent

Friesland op weg naar 1200 elektrische autoâs en boten

Eind 2012 rijden er 500 elektrische autoâs en varen er 700 elektrische boten in Friesland. Dinsdag 25 mei 2010 ondertekenden de provincie Friesland, de gemeente Leeuwarden, Alliander, Essent, ProRail, NOM, NHL Hogeschool, EnergyValley en Stifting Elektrysk Farre Frylân een samenwerkingsovereenkomst. Door aankoop van eigen autoâs, aanleg van een infrastructuur en acties met proefritten willen de samenwerkingspartners deze doelen bereiken. De samenwerking draagt ook bij aan de werkgelegenheid en kennisontwikkeling rondom duurzame mobiliteit.

De eerste actie van de samenwerkingsovereenkomst is het opzetten van een projectorganisatie. Deze zorgt voor de noodzakelijke versnelling en onderlinge afstemming van alle activiteiten. âWe willen in Friesland koploper zijn. Samenwerken is een noodzakelijk stap om meters te maken. Zelf hebben we een belangrijke voorbeeldfunctie. De provincie Friesland is de eerste provincie met twee volledige elektrische dienstautoâs,â geeft gedeputeerde Piet Adema aan.

Economische ontwikkeling
Ongeveer 85 mensen moeten eind 2012 werkzaam zijn op dit thema. âEconomie en milieu kunnen heel goed samengaanâ, zegt Isabelle Diks, wethouder milieu van de gemeente Leeuwarden. Ze noemt als voorbeeld de aankoop van twee elektrische taxiâs die nu door taxibedrijf Kijlstra worden ingezet. Ook is onlangs door de gemeente een bedrijfspand aangekocht. Het huisvest het onlangs in Leeuwarden gevestigde bedrijf Novolectriq, dat elektrische autoâs en aandrijvingen ontwikkelt. Dat is mogelijk doordat zich een thuismarkt ontwikkelt in een ambitieuze regio.

Siem Jansen van de NOM ziet dat mobiliteit en daarbij betrokken bedrijvigheid wereldwijd een trekker is van innovatie en werkgelegenheid. âVerdergaande uitrol van elektrische mobiliteit zorgt voor nieuwe, schone(re) oplossingen voor de transportbehoefte van mensen en goederen en kan âoude economieâ een impuls geven. Daar kan ons bedrijfsleven zeker een rol in spelen. Kijk alleen al naar de vooruitgaan die bij elektrisch varen op zonenergie wordt geboekt.â

Infrastructuur
Voor autoâs en boten dienen eind 2012 ruim 800 laadpunten te worden geplaatst. Naast de huidige vijf normale oplaadpunten is vorige week in Leeuwarden Europaâs eerste snellaadstation voor elektrische voertuigen onthuld. âEen mooi voorbeeld van publiekprivate samenwerkingâ, zegt Kjell Biezen, manager Essent Electric Transportation. âProRail stelt graag zijn distributienet ter beschikking voor oplaadstroom en verwacht zijn kennis rond elektrische mobiliteit flink in te zetten in deze samenwerking,â stelt Arnaud van der Sluis, Accountdirecteur Regionaal Relatiebeheer ProRail. Nancy Kabalt, directeur Klant en Markt, Alliander, verwacht dat de samenwerking in het Noorden ertoe leidt dat er in de toekomst slim geïnvesteerd wordt in de noodzakelijke infrastructuur voor elektrische mobiliteit. âHuidige technieken maken het mogelijk dat kabels in de grond wel 70 jaar goed blijven functioneren. Daarom is het zaak nu alles over dit onderwerp al doende te leren.â

Kennisontwikkeling vanuit jachtbouw
Kennis over elektrische mobiliteit dient ontwikkeld en geborgd te worden. De NHL Hogeschool heeft deze rol op zich genomen. Jan Steenmeijer, directeur techniek, droomt van een E Expertise centrum aan de Ee: âStudenten en bedrijven die samenwerken om met zonne-energie boten en autoâs te laten varen en rijden. We hebben al veel kennis van de jachtbouw en dat willen we graag ook ten dienste stellen voor de autoâs.â De elektrischvarenbranche heeft inmiddels 20 jaar ervaring. Van kruiser tot vrachtschip. âRijden en varen kunnen elkaar nu versterken op het vlak van oplaadtechniek en motoren met bijbehorende vermogenselektronica. En er is beslist synergie te behalen uit de verdere uitrol van de laad-infrastructuurâ, zegt Wilco Waller, voorzitter van Stifting Elektysk Farre Fryslân.

Duurzame energie
Batterijen van autoâs en boten helpen straks de duurzaam opgewekte energie op te slaan als de vraag naar elektriciteit laag is. Gerrit van Werven, directeur EnergyValley, omarmt daarom elke constructieve samenwerking rond duurzame energie en verwacht dat zogenaamde smart grids en elektrische mobiliteit een heel belangrijke combinatie gaan vormen in de toekomst.

Meer informatie
Lees meer over elektrisch rijden bij Essent.