Gemeente Dirksland


Graven waterberging Zuidrand Dirksland van start

Met het uitgraven van een stuk sloot is op woensdag 26 mei de officiële start gemaakt met het graven van de waterberging in de zuidrand van Dirksland. De graafmachine werd bemand door de heer Koningswoud, wethouder van de gemeente Dirksland, de heer Van Es, directeur Estate Invest projectontwikkeling en de heer Schelling, heemraad van waterschap Hollandse Delta. Zij vertegenwoordigden de partners in het project.

Na afronding van de werkzaamheden is er circa 4,5 ha waterberging gecreëerd. Deze waterberging zorgt ervoor dat de inwoners droge voeten houden. Bij wateroverlast door hevige regenval kan het water in de berging vastgehouden worden. Doordat de sloten langs de Clematis worden uitgevoerd met flauw aflopende oevers ontstaan er zogenoemde natuurvriendelijke oevers. Deze oever krijgt een fraai en natuurlijk uiterlijk door aanplant van laag blijvende oevervegetatie zoals Heen en Ruwe Bies. De natuurvriendelijke oevers zorgen er ook voor dat de waterkwaliteit goed blijft. Uiteindelijk zal in de verdere planvorming ook een voetpad langs een deel van het nieuw te graven water aangelegd worden, zodat iedereen kan genieten van deze nieuwe natuur.

Daarnaast zullen enkele verbindingen tussen de wateren (duikers) geplaatst gaan worden onder de Bloemenweg en de Honingeter. De grond die uit de waterberging komt wordt op het terrein hergebruikt. Hierdoor zal de overlast minimaal zijn. Dus geen vrachtwagens met grond door de kern.

De verwachting is dat bovenstaande werkzaamheden rond de zomer gereed zullen zijn. Hierna volgt nog een tweede fase met het plaatsen van een aantal kunstwerken, zoals een tweetal stuwen en een klein pompje op de kruising van de Havelozeweg en de Geldersedijk.

De kosten van het project zijn geminimaliseerd door de samenwerking tussen gemeente, waterschap en projectontwikkelaar. Estate stelt de gronden om niet beschikbaar. De gemeente zorgt na overdracht van het openbaar gebied voor het onderhoud van het water. Tot de overdracht is Estate verantwoordelijk. Waterschap Hollandse Delta financiert de waterberging en zal het waterpeil regelen.
Het project is één van de maatregelen uit het waterplan Goeree Overflakkee.

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het project, neemt u dan contact op met de heer Slijkhuis van het waterschap tel. 088-974 32 80. Heeft u meldingen naar aanleiding van de werkzaamheden, neemt u dan contact op met Estate Invest, tel. 0187-480400.