Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

VluchtelingenWerk Limburg koppelt verblijfsgerechtigden aan gemeenten Gedeputeerde Staten hebben de Stichting VluchtelingenWerk Limburg opdracht gegeven voor het uitvoeren van het project toeleiding en begeleiding van verblijfsgerechtigden (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) naar de reguliere huisvesting in Limburg. Doel van het project is verblijfsgerechtigden gericht te bemiddelen naar Limburgse gemeenten en daarbij ook de mogelijkheden van de regio op het gebied van werk, scholing en zorg mee te nemen.

Gedeputeerde Odile Wolfs: Bij het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning blijven de cijfers nog steeds achter bij de taakstelling. We zien weliswaar dat regionale samenwerking en afstemming zijn vruchten begint af te werpen, maar het kan en moet nog beter. Met name aan de voorkant van het proces; bij de bemiddeling en voorlichting, is winst te behalen. Met dit project willen we de match tussen verblijfsgerechtigden en gemeenten optimaliseren. Met als doel de achterstanden van gemeenten bij de huisvesting van verblijfsgerechtigden in te halen en de brede integratie van verblijfsgerechtigden in Limburg te versoepelen..

In de Limburgse asielzoekerscentra verblijven op dit moment ruim 700 verblijfsgerechtigden die in Nederland gehuisvest moeten worden. De te huisvesten verblijfsgerechtigden bestaan voor een groot deel uit jonge alleenstaanden die bovendien vooral Randstad georiënteerd zijn. Dat komt mede omdat zij niet bekend zijn met de mogelijkheden die Limburg hen op het terrein van scholing en werk te bieden heeft. Door mensen goed voor te bereiden op de toekomstige woonsituatie, door rekening te houden met de behoefte en de mogelijkheden van deze mensen alsook van de regio zelf, is een betere match mogelijk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de expertise van de Stichting VluchtelingenWerk. Zij gaat als bemiddelaar tussen de gemeente, het COA, woningcorporaties en verblijfsgerechtigden optreden. Hiermee kan het proces versoepeld worden en de tijdige realisatie van de taakstelling bespoedigen. Het project moet leiden tot een succesvolle bemiddeling van minimaal 260 personen.

Alle gemeenten in Nederland hebben, op basis van hun inwoneraantal, een wettelijk verplichte taak tot huisvesting van statushouders. Deze taakstelling legt de minister van Justitie op. De Provincie Limburg ziet toe op de huisvestigingstaakstelling van de Limburgse gemeenten. Het huisvesten van deze doelgroep is voor de Limburgse gemeenten geen eenvoudige zaak. Enerzijds zijn er onvoldoende kleine betaalbare woningen beschikbaar, anderzijds zijn de landelijke gemeenten niet populair bij alleenstaande jonge statushouders. Op dit moment moeten de Limburgse gemeenten nog 452 verblijfsgerechtigden huisvesten voor de eerste helft van dit jaar. Voor de tweede helft van dit jaar komt daar een nieuwe taakstelling bij van 368 te huisvesten verblijfsgerechtigden.

Voor een driedelige WebTV reportage over het huisvesten van verblijfsgerechtigden in Limburg kijk op: http://www.limburg.nl/WebTV.

26-5-2010 12:24