Gemeente Zoetermeer

Grote meldingsbereidheid in Zoetermeer

Zoetermeerders doen meer aangiftes en melden vaker overlast dan de rest van Nederland. `Een goede zaak dat bewoners overlast melden en bereid zijn tot aangiftes, hierdoor kunnen de gemeente en de politie beter hun werk doen', aldus burgemeester Waaijer. Uit de veiligheidsmonitor blijkt dat jongerenoverlast en vandalisme vaker voorkomen dan in de rest van Nederland.

Bewoners vinden dat er meer voorzieningen voor hun jongeren moeten komen. Zoetermeerders zijn zeer te spreken over de inzet van de gemeente voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Bewoners van Zoetermeer kennen elkaar niet of weinig en geven aan dat zij niet echt actief in de buurt zijn. Daardoor is het oordeel over de sociale woonomgeving over het algemeen niet positief.

In de campagne ZoetermeerVeilig.nl heeft de gemeente en politie het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan het voorkomen van fietsendiefstallen. Ook is er voortdurende aandacht voor preventie van woninginbraken. Wethouder Van Domburg is dan ook tevreden dat deze aandacht kennelijk werkt. De inwoners van Zoetermeer geven aan dat zij van deze delicten minder last hebben. Zoetermeer scoort ten opzichte van de regio Haaglanden als geheel op deze onderdelen beter. `Succesvolle veiligheidsprojecten worden in de nieuwe collegeperiode voortgezet', aldus Van Domburg.

Het oordeel over het contact met de politie in Zoetermeer is even goed als in Haaglanden en Nederland. De geënquêteerde bewoners uit Zoetermeer zijn minder tevreden over het functioneren en de zichtbaarheid van de politie in verhouding tot de rest van de regio.

De veiligheidsmonitor is een jaarlijkse enquête onder bewoners van Zoetermeer met vragen over leefbaarheid, buurtproblemen, veiligheidsbeleving, slachtofferschap, meldingen en aangiften, contact van bewoners met politie, het functioneren van de politie en preventieve maatregelen.