Gemeente De Ronde Venen


Verwacht begrotingstekort 2011 weggewerkt

Met structurele bezuinigingen van ruim 1,1 miljoen euro willen burgemeester en wethouders het verwachte begrotingstekort voor 2011 wegwerken. Met de voorgestelde besparingen geeft De Ronde Venen invulling aan haar âFinancieel Herstelplanâ. En ze komt de afspraak met Abcoude na om âschoon overâ te gaan naar de nieuwe fusiegemeente die per 1 januari volgend jaar ontstaat.

Â

Het overgrote deel van de Rondeveense bezuinigingen wordt bereikt door financieel-technische aanpassingen in de begroting, besparingen op de gemeentelijke bedrijfsvoering, verrekening van meevallers en bezuinigen op gemeenschappelijke regelingen met andere overheden.

Een relatief gering bedrag (22 duizend euro) is afkomstig uit het verhogen van de marktgelden, de leges voor de gemeentelijke begraafplaats en de bijdragen voor curatieve logopedie. Nu is het nog zo dat deze voorzieningen meer geld kosten dan de gemeente aan leges en vergoedingen ontvangt. Door de verhoging worden deze tarieven kostendekkend, wat past binnen het bestaande Rondeveense beleid.

Â

Wethouder Financiën Ingrid Lambregts: âOns vertrekpunt voor 2011 was dat wat wij in de afgelopen jaren hebben opgebouwd in De Ronde Venen ook zo willen achterlaten, zonder daarbij de woonlasten te verhogen. Tegelijkertijd hebben we samen met een raadswerkgroep bezuinigingsmogelijkheden in kaart gebracht voor de jaren daarna, als opstap voor het nieuwe gemeentebestuur. Het was een hoop werk dat naast de voorbereidingen op de herindeling moest gebeuren, maar ik ben trots op het resultaat.â

Â

Vanaf 2012 zijn verdere bezuinigingen onvermijdelijk, omdat alle Nederlandse gemeenten geconfronteerd worden met de gevolgen van de financiële crisis, onder andere door een lagere uitkering uit het Gemeentefonds. Daarom zijn in De Ronde Venen plannen gemaakt voor een omvangrijk financieel herstelplan waarin voor zoân drie miljoen euro aan structurele bezuinigingsmogelijkheden zijn geïnventariseerd. Het is nadrukkelijk een inventarisatie, knopen worden er niet doorgehakt. Het college vindt dit een taak voor het gemeentebestuur dat na de fusie van Abcoude en De Ronde Venen aantreedt. De financiële herstelplannen maken deel uit van het overdrachtsdossier.

Â

Op 1 juli buigt de Rondeveense gemeenteraad zich over de plannen van B en W.