Gemeente De Ronde Venen


Gevolgen crisis nog steeds merkbaar in lokale economie

De gevolgen van de wereldwijde economische neergang zijn nog steeds goed merkbaar in de lokale economie. Dat blijkt uit de tweede economische monitor die de gemeente heeft opgesteld. Uit deze stand van zaken van de lokale economie blijkt onder andere dat in het eerste kwartaal van 2010 minder woningen zijn verkocht en dat het aantal niet-werkende werkzoekenden is toegenomen. Ook lijken de eerste tekenen van herstel zich aan te dienen.

Uit de meest recente economische monitor blijkt dat, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009, het aantal gestarte en opgeheven bedrijven allebei is gestegen. Het saldo van deze twee is echter positief: er zijn meer bedrijven bijgekomen dan er zijn verdwenen. De Ronde Venen wijkt hiermee niet veel af van de landelijke situatie. Wat betreft het aantal aangevraagde bouwvergunningen lijkt het dieptepunt in het derde kwartaal van 2009 te hebben gelegen. De stijging die sindsdien is ingezet, heeft zich doorgezet in het eerste kwartaal van 2010. Ook de legesinkomsten zijn vanaf het derde kwartaal 2009 erg gestegen.

Â

Waar de woningmarkt landelijk tekenen van herstel laat zien, lijkt daar in De Ronde Venen vooralsnog geen sprake van. Nam het aantal verkooptransacties in het vierde kwartaal van 2009 nog toe, in het eerste kwartaal van 2010 is die groei weer geheel teniet gedaan. De gemiddelde transactieprijs van een woning is vergeleken met het vorige kwartaal lichtjes afgenomen.

Op de arbeidsmarkt is nog weinig van herstel waar te nemen. Het aantal openstaande vacatures neemt in De Ronde Venen af, waar het landelijk toeneemt. Het aantal niet-werkende werkzoekenden neemt toe. Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking is lokaal wel lager dan nationaal. Zowel landelijk als in De Ronde Venen is er een stijging te zien in het aantal cliënten Wet Werk en Bijstand (WWB). Het aantal cliënten schuldhulpverlening is licht afgenomen.

Â

Geïnteresseerden kunnen de âEconomische monitor, versie mei 2010â hieronder downloaden.

Te downloaden:

* Economische Monitor versie mei 2010.pdf (129,59 KB)