Stadsdeel Amsterdam-Noord

Amsterdam voert strijd tegen weesfietsen

26 mei 2010

Fietsenrekken in heel Amsterdam, maar zeker ook in Noord, staan vol achtergelaten fietsen en fietswrakken.

Hierdoor is er te weinig stallingsruimte voor de `actieve' fietser. Alle zeven stadsdelen komen in actie en gaan deze fietsen verwijderen om meer lege plekken te creëren. Onder het motto: "Haal je ongebruikte fiets weg en gun deze plek aan een fietser" hoopt de gemeente dat bewoners meehelpen om het fietsparkeerprobleem samen aan te pakken. De actie wordt in heel Amsterdam uitgevoerd vanaf 31 mei tot en met 21 juni 2010.

Amsterdammers fietsen steeds meer. Logisch, want het is het snelste vervoermiddel in onze drukke stad. Maar juist die drukte levert ook problemen op, want waar laten we al die fietsen als ze stilstaan? En vooral, wat doen we met al die fietsen die wel kostbare stallingsruimte innemen, maar die niet meer worden gebruikt? Extra fietsenrekken neerzetten heeft geen zin: er is geen ruimte voor en de rekken staan ook weer snel vol. En helaas niet altijd met fietsen waarop regelmatig wordt gefietst. Deze achtergelaten fietsen (`weesfietsen') veranderen na een tijdje vanzelf in een wrak. Sinds 2009 maakte de gemeente Amsterdam onderscheid tussen achtergelaten fietsen en fietswrakken. Wrakken mogen zonder toestemming van de eigenaar worden verwijderd en vernietigd. Achtergelaten fietsen worden na een waarschuwing weggehaald. Zo is er meer stallingsruimte voor de fietser en blijft Amsterdam dé fietsstad.

Stickeracties

De fietsen krijgen eerst een sticker met daarop een waarschuwing om binnen bepaalde tijd de fiets weg te halen. Zitten na die termijn de stickers nog op de fietsen, dan worden deze naar het Fietsdepot (voorheen AFAC) gebracht.

Waar?

In Amsterdam-Noord krijgen vooral de verlaten fietsen bij de pont stickers. Ook worden de weesfietsen in de Vogelbuurt, de Bloemenbuurt en de Banne gestickerd.

Fietsdepot

Alle fietsen die van straat zijn verwijderd, brengt het stadsdeel naar het Fietsdepot. Daar kan de eigenaar zijn fiets ophalen als hij zijn legitimatiebewijs en de fietssleutel meeneemt. Ook betaalt hij EUR10,- administratiegeld. Alle fietsen die bij het Fietsdepot worden binnengebracht worden gecontroleerd op diefstal en daarna geregistreerd. Overigens geldt dit niet voor achtergelaten fietsen, deze worden na twee weken vernietigd.

Meer informatie, kijk op: www.amsterdam.nl/fiets

Een fietswrak

Zie ook

* Wat doe ik met mijn oude fiets?