Gemeente Breda

Molenkwartier Breda stapje dichterbij

Het college stemt in met het stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitsplan en het voorlopig ontwerp buitenruimte voor de buurt Molenkwartier. Daarmee komt âwonen aan de rand van Brabantpark en op steenworp afstand van de binnenstadâ een stapje dichterbij.

De plannen in het zuidelijk deel sluiten vooral aan bij het groene karakter van Brabantpark, terwijl de noordzijde meer een karakter krijgt dat past bij de ligging nabij het spoor. Van de 210 woningen zijn er ongeveer 110 grondgebonden, oftewel woningen met tuin.

Het stedenbouwkundig plan wordt vooral gekenmerkt door de grondgebonden woningen en een appartementengebouw van vijf lagen langs het spoor. De woningen met tuin zijn er in verschillende typen en prijsklassen. Parkeren gebeurt op eigen terrein. Bezoekers parkeren op straat.

Het appartementengebouw staat rondom in het groen. De groenzone maakt dat het appartementengebouw zich met de voorzijde aan het spoor kan manifesteren. In de ondergrondse parkeergarage kunnen bewoners parkeren. Bezoekers parkeren buiten.
Aan de zuidzijde van de appartementen komt een buurtparkje dat wordt ingericht met zit- en speelmogelijkheden. De toekomstige bewoners worden bij de inrichting betrokken.

Molenkwartier gaat verschillende sferen uitademen. In het Beeldkwaliteitsplan Molenkwartier onderscheidt het college vijf deelgebieden of ensembles: Lint Teteringsedijk Hoge Steenweg, Middengebied, Parkgebouw Molenkwartier, Oostrand Molenkwartier en de Kop van Genta. Per deelgebied zijn de karakteristieken in kaart gebracht en is aangegeven hoe de verschijningsvorm en materiaalgebruik van de woningen en openbare ruimte eruit zien.

Voorlopig ontwerp buitenruimte Molenkwartier
Op basis van het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitplan is ook het voorlopig ontwerp buitenruimte opgesteld. Hierin staat de uitwerking van de openbare gebied. Zo komen er hagen als afscheiding tussen voortuin en openbare weg, krijgen straatlantaarns LED- verlichting en komt er een hondenuitlaatplaats.

De volgende stap is het verder uitwerken van de plannen tot bouwplannen en tot een definitief ontwerp van de buitenruimte. Medio dit jaar start de gemeente ook met de bestemmingsplanprocedure Molenkwartier. Op korte termijn overlegt de gemeente met de wijkraad en andere belanghebbenden over het nieuwe bestemmingsplan. Het is de bedoeling dat rond de jaarwisseling 2010/2011 de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vaststelt. De eerste schop zal dan ook begin 2011 de grond in gaan. Als alles naar verwachting verloopt, kunnen de eerste bewoners in 2012 hun intrek nemen.

De buurt Molenkwartier ligt ingeklemd tussen Teteringsedijk, Doornboslaan en spoor. Aan de totstandkoming van de plannen hebben de afgelopen jaren de Wijkraad Brabantpark en de commissie Hoge Steenweg meegewerkt.

Op 22 juni a.s. worden de drie plannen ter kennisname voorgelegd aan de commissie Ruimte.

Breda, 26 mei 2010