Gemeente Doetinchem

Persbericht, 26 mei 2010

Doetinchem bepaalt uitgangspunten voor locaties van beschermde woonvormen:

Het streven is naar evenwichtige spreiding over de gemeente

Voor het aanbieden van woonvormen voor bijzondere doelgroepen heeft het Doetinchemse college van Burgemeester en Wethouders een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden vastgesteld. Onder andere op deze manier wil de gemeente Doetinchem de centrumfunctie op het gebied van maatschappelijke opvang zo optimaal mogelijk vormgeven.

Het besluit van het college komt voort uit de grote vraag in de Achterhoek naar woonvoorzieningen voor bijzondere doelgroepen. De Rijksoverheid heeft Doetinchem aangewezen als centrumgemeente op het terrein van deze maatschappelijke opvang, de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) en verslavingszorg. De centrumfunctie brengt met zich mee dat in de gemeente Doetinchem een antwoorden op bijvoorbeeld de vraag naar beschermde woonruimte moet worden gevonden. Maar aangezien dit soort woonvoorzieningen meestal niet zonder slag of stoot worden gerealiseerd, willen wij aan de basis duidelijke spelregels stellen, aldus wethouder Otwin van Dijk.

Evenwichtige spreiding
De spelregels bestaan uit een aantal uitgangspunten en randvoorwaarden. Zo is een belangrijk uitgangspunt het streven naar een evenwichtige spreiding van deze beschermde woonvoorzieningen over de gemeente: geen enkele wijk wordt op voorhand uitgesloten. Daarnaast mogen geen andere, soortgelijke voorzieningen in de nabije omgeving van een gewenste locatie zijn gevestigd. Ook wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de afstand tot kwetsbare voorzieningen (zoals scholen) en de ligging ten opzichte van bijvoorbeeld het stadscentrum of open baar vervoer. Een andere eis is overlast en overlastgevoeligheid: er mag geen onveilige situatie ontstaan voor omwonenden.

Communicatie omwonenden
Aan een definitieve locatiekeuze voor een voorziening gaat een uitvoerig traject vooraf. Ook de communicatie met de omwonenden is een belangrijke randvoorwaarde. Per initiatief moet bekeken worden hoe de omwonenden het beste betrokken kunnen worden, zowel op het moment waarop de locatie bekend wordt als bij het opstellen van bijvoorbeeld de beheersafspraken.

Vijf voorzieningen
De komende tijd staan in Doetinchem vijf voorzieningen op de rol. Dit zijn een woonvoorziening voor daklozen (initiatief van IrisZorg), een zogenaamde domusvoorziening voor daklozen (initiatief van het Leger des Heils), een beschermde woonvorm voor psychiatrie en dubbele diagnose (initiatief GGNet), begeleid wonen jongeren in combinatie met crisisvoorziening voor jongeren (initiatief IrisZorg in samenwerking met Lindenhout en anderen) en een woon- en behandelcentrum LVG-jongeren (initiatief De Lichtenvoorde).