Gemeente Doetinchem

Persbericht, 26 mei 2010

Doetinchem komt met aanpak van Wmo-tekort

Net zoals veel andere gemeenten kampt Doetinchem met een tekort op de Wmo-budgetten. Om te voorkomen dat dit tekort verder oploopt, heeft het college van Burgemeester en Wethouders deze week ingestemd met een reeks voorstellen. Het gaat om maatregelen op de korte én middellange termijn. Ook worden aanvullende mogelijkheden nog onderzocht.

Sinds 2007 voert de gemeente Doetinchem (net als alle andere gemeenten) de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) uit. Met de invoering van deze wet kwam een aantal taken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) op het bordje van de gemeente terecht, waaronder de hulp bij het huishouden. Eind 2009 bleek echter, dat ook de gemeente Doetinchem niet uitkomt met het Wmo-budget. Vooral op de post individuele voorzieningen geeft de gemeente meer uit dan mogelijk. Om de tekorten niet verder te laten oplopen, heeft de gemeente ervoor gekozen om nog in 2010 met maatregelen te komen. Wethouder Van Dijk: Ons uitgangspunt blijft onveranderd. Wij willen dat onze inwoners op een goede manier kunnen blijven meedoen aan onze samenleving. De maatregelen richten zich dan ook vooral efficiëntie. Hoe kunnen we dingen slimmer doen.

Interne maatregelen
De maatregelen zijn deels intern van aard. Zo krijgen medewerkers van de Wmo-winkel extra scholing, zodat zij meer aanvragen voor voorzieningen zelf kunnen beoordelen. Tot nu toe wordt bijvoorbeeld de medische advisering uitbesteed. Ook gaat de gemeente bekijken of het mogelijk is om met aannemers prijsafspraken te maken voor het uitvoeren van woonvoorzieningen. Op dit moment worden de toegekende aanpassingen door willekeurige aannemers verricht. Uit onderzoek blijkt dat dit efficiënter en daarmee kostenvoordeliger kan. Daarnaast wil de gemeente meer deskundigheid opbouwen in het beoordelen van offertes.

Scootmobielpool
Hoewel de gemeente de tekorten niet wil afwentelen op de inwoners, ontkomen ook zij niet helemaal aan de effecten van de maatregelen. Zo neemt Doetinchem het scootmobielassortiment nader onder de loep en worden de mogelijkheden bekeken van een scootmobielpool. Ook gaat Doetinchem het vervoer per Regiotaxi stimuleren, eventueel door de vergoeding voor eigen of ander taxivervoer te laten vervallen. Dit laatste wordt momenteel nog onderzocht. Verder komt er een eigen bijdrage voor woon- en vervoersvoorzieningen (per 1-1-2011), waarmee Doetinchem het voorbeeld van steeds meer andere gemeenten volgt. Volgens wethouder Van Dijk past deze maatregel bij het uitgangspunt sterkste schouders, de zwaarste lasten. Doetinchem is een sociale gemeente, de titel sociaalste gemeente van Nederland wil ik graag behouden. Maar dit betekent ook dat wij mensen om hun eigen verantwoordelijkheid kunnen vragen. Dat is precies wat wij in Doetinchem proberen te doen.

Evenwicht in inkomsten en uitgaven
Volgens Van Dijk is de uitdaging duidelijk: De opdracht is om onze inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht te brengen. Dit betekent kritisch kijken naar wat je doet en naar ontwikkelingen. Zo hebben we te maken met de vergrijzing. Willen wij ons systeem duurzaam en sociaal houden, dan moeten we met die trends nu al rekening houden.

Vervolg
De maatregelen worden nog besproken met cliëntenorganisaties, via de Sociale Raad, en met de gemeenteraad. Daarnaast bekijkt Doetinchem welke mogelijkheden er zijn om met nieuwe werkwijzen en vormen te experimenteren, zoals met wijkzorgbudgetten.