Watersportverbond - KNWV

122 Blauwe Vlaggen toegekend in 2010

woensdag 26 mei 2010

Dit jaar zijn in Nederland 122 Blauwe Vlaggen toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. WSV Haringvliet ontving voor het eerst dit jaar een Blauwe Vlag.

Blauwe Vlag De Blauwe Vlaggen zijn uitgereikt aan 47 Nederlandse stranden en 75 jachthavens. Dit is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2009. Met dit hoge aantal behoort Nederland tot de Europese koplopers van de Blauwe Vlagcampagne.

Naast WSV Haringvliet ontvingen van onze leden ook WSV Woudrichem en de haven van Alkmaarsche R & ZV voor het eerst een Blauwe Vlag. KWV Loosdrecht, KMJC (Den Helder) en WSV St Annaland vorig jaar ook al een Blauwe Vlag uitgereikt. Bekijk hier een overzicht van alle stranden en havens met een Blauwe Vlag.

Wientjes overhandigt de blauwe vlag Zelfwerkzaamheid
Ad Brinkman, voorzitter WSV Haringvliet, ontving tijdens de Landelijke Uitreiking op Jachthaven Eiland van Maurik uit handen van VNO/NCW voorzitter Bernard Wientjes dit kwaliteit- en duurzaamheidskeurmerk voor jachthavens en stranden.

âHet spreekt vanzelf dat wij, als oudste watersportvereniging in Hellevoetsluis, hier bijzonder trots op zijn. Het onderstreept onze inspanningen om in Hellevoetsluis een veilige, schone en duurzame jachthaven te beheren. We willen benadrukken dat alles in
zelfwerkzaamheid door onze leden tot stand is gebrachtâ, aldus het bestuur van Haringvliet.

Schoon water
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

Herkenningssymbool
De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon (zwem)water en schone en veilige jachthavens.

Onafhankelijk
De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale organisatie.

Vaantje
U kunt zich ook als individu inzetten voor de doelen van de Blauwe Vlag. Sinds 2003 is namelijk het Blauwe Vaantje beschikbaar. Dit milieukeurmerk is er voor booteigenaren en schippers die zich op het water verantwoord, zorgzaam en milieuvriendelijk gedragen Om voor het Blauwe Vaantje in aanmerking te komen dient u aan de gouden
gedragsregels te voldoen. Kijk voor meer informatie op
www.blauwevlag.nl.