Demissionair minister Ab Klink opent bijsluiter-app Zelfzorg

26/05/2010 15:13

Neprofarm

Vandaag heeft demissionair minister Ab Klink in Den Haag de nieuwe iPhone-applicatie van Zelfzorg.nl geopend. Deze app biedt de consument praktische informatie over gezondheid en zelfzorgmiddelen. Bovendien kan de consument met de app de barcode van een zelfzorggeneesmiddel scannen en de bijsluiter verschijnt op het scherm. Uit onderzoek door TNS NIPO blijkt dat acht van de tien Nederlanders graag voor aankoop van een zelfzorggeneesmiddel de bijsluiter wil kunnen lezen.

Klink noemt de bijsluiter-app en de mobiele beschikbaarheid van Zelfzorg.nl "een geweldige innovatie voor de bereikbaarheid van bijsluiters voor middelen die de consument op eigen gezag gebruikt." Zelfzorggeneesmiddelen kunnen zonder tussenkomst van een arts door de consument zelf worden toegepast. De informatie op de verpakking en de bijsluiter geven de informatie die voor een veilig en effectief gebruik nodig is. Met de app en de mobiele website van Zelfzorg.nl kan de consument bijsluiters raadplegen, waar en wanneer hij of zij dit wil. Dit maakt het verantwoord gebruik van zelfzorgmiddelen nog makkelijker.

Onderzoek TNS NIPO

In opdracht van Zelfzorg.nl heeft TNS NIPO onderzocht hoe de consument om gaat met zelfzorgmiddelen en hun bijsluiters. Uit interviews met 535 mensen blijkt, dat 80% voor aankoop graag de bijsluiter wil kunnen lezen. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat 96% de bijsluiter bij eerste gebruik geheel of gedeeltelijk doorleest. Bij keuze voor eerste aanschaf leest 84% de informatie op de verpakking. Door de app en de mobiele website van Zelfzorg.nl heeft de consument deze belangrijke informatie altijd bij de hand.

Besparing in de gezondheidszorg

Wanneer consumenten eenvoudige gezondheidsklachten hebben, kunnen ze daar vaak zelf iets aan doen in plaats van naar een dokter te gaan. Op die manier kan zelfzorg een substantiële bijdrage leveren aan besparingen in de gezondheidszorg: het bespaart onnodig bezoek aan een arts. Bovendien melden werknemers zich minder vaak ziek of zij zijn eerder weer beter. De applicatie en de mobiele website helpen de consument om te bepalen wanneer zelfzorg mogelijk en verantwoord is, of wanneer het nodig is om een arts te raadplegen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.zelfzorg.nl