FNV: Maak van Wajong een werknemersverzekering

26/05/2010 15:28

FNV Bouw

De FNV pleit voor een hervorming van de Wajong in een werknemersverzekering. Werkgevers betalen in dit model óf voor de collectieve Wajong-uitkering, óf voor het in dienst nemen van een Wajonger op elke honderd werknemers. Zo staat te lezen in een plan dat de FNV vandaag presenteert. De Wajong, de volksverzekering die arbeidsongeschikte jongeren van een uitkering voorziet, groeit in rap tempo naar 200.000, onder meer door een toename van (herkenning van) aandoeningen als AD(H)D en autisme. Bovendien is ook de nieuwe bijstandswet, de WWB, van 2004 debet aan de groei van de Wajong. De oplossing van de FNV kan tienduizenden banen opleveren en scheelt de overheid een half miljard euro.

Zestig procent van de huidige Wajongers, ongeveer 120.000 mensen, heeft arbeidscapaciteit, waarvan een kwart in een reguliere baan aan het werk kan. De FNV stelt voor om werkgevers medeverantwoordelijk te maken voor (nieuwe) werkgelegenheid voor deze Wajongers: werkgevers betalen via premies de helft van de collectieve kosten. Voor werkgevers die per honderd werknemers één Wajonggerechtigde in dienst nemen, valt dat bedrag vrij om loon te betalen en de noodzakelijke investeringen in hulpmiddelen en begeleiding te doen. Niet alleen wordt zo het aantal uitkeringsgerechtigden ingeperkt, de financiering van de Wajong is niet langer een probleem. Met dit model wordt ongeveer een half miljard euro bespaard.

FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld: "Werkgevers zijn niet verantwoordelijk voor de enorme instroom in de Wajong, maar zij hebben wel de sleutel tot de oplossing in handen. Op dit moment ligt de nadruk teveel op de Wajongers zelf en het verslechteren van hun positie. Terwijl werkgevers juist meer belang zouden moeten krijgen bij het aan het werk krijgen van jongeren met een beperking."

Naast de hervormingen hekelt de FNV ook de voorstellen van de ambtelijke werkgroep die in het kader van de Brede Heroverwegingen een hervorming voorstelde. "De meest onthutsende zijn toch het reserveren van uitkeringen voor volledig arbeidsongeschikten en de invoering van een partner- of vermogenstoets. Beide maatregelen zullen leiden tot een desastreuze inkomensverslechtering voor jonggehandicapten. Vooral voor hen die met een steuntje in de rug wél kunnen werken. Bovendien blijft de kern van het probleem bestaan: er is te weinig kans op gewoon werk voor mensen met een arbeidshandicap." Zo zeggen John Kerstens en Henk van der Kolk, resp. voorzitter van FNV Bouw en voorzitter van FNV Bondgenoten.





http://www.fnv.nl/defnv/verkiezingen/FNV-inzet/default.asp