Rijksvoorlichtingsdienst

Productie en duurzaamheid biobrandstoffen transparanter

Productie en duurzaamheid biobrandstoffen transparanter

Minister Tineke Huizinga van VROM gaat wettelijk regelen dat met ingang van 2011 marktpartijen transparant zijn over de herkomst en productie van biobrandstoffen die op de markt worden gebracht. Zij is met vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie, de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche en het Productschap Margarine, Vetten en Oliën overeengekomen dat vooruitlopend op zo'n wettelijke plicht de branche al dit jaar met vrijwillige rapportages komt. Daardoor ontstaat er al dit jaar niet alleen een beeld van de hoeveelheid biobrandstoffen die op de markt worden gebracht, maar ook over de herkomst, de grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van de biobrandstoffen en de duurzaamheid ervan.

Duurzame brandstoffen

Huizinga schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer op welke manier zij de Europese Richtlijn hernieuwbare energie invult. Deze richtlijn verplicht de lidstaten tot een ophoging van het percentage hernieuwbare energie in de vervoerssector. In 2020 moet het aandeel hernieuwbare energie in het wegverkeer in elke lidstaat van de EU minimaal 10% bedragen. Zogenoemde tweede-generatie biobrandstoffen mogen hierbij dubbel worden geteld.

Om er zeker van te zijn dat de duurzaamheid gegarandeerd is, zal de minister het percentage de eerstkomende jaren met kleine stappen verhogen. Zij is voornemens het verplichte aandeel hernieuwbare energie in brandstof voor 2011 vast te stellen op 4,25%. Het percentage is nu 4%. In 2012 wordt dat 4,5%, in 2013 5% en in 2014 5,5%. In tegenstelling tot wat nu geldt, tellen vanaf 2011 alle vormen van duurzame energie mee (bijvoorbeeld ook duurzame elektriciteit voor elektrische auto's).

Huizinga vraagt aan de Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (CDB) een verkenning uit te voeren of, en onder welke voorwaarden, het percentage van 10% hernieuwbare energie in 2020 hoger zou kunnen zijn. Duurzaamheid en kosteneffectiviteit vindt zij hierbij belangrijke randvoorwaarden.

Achtergrond

De inzet van duurzame biobrandstoffen speelt een belangrijke rol in de transitie naar een CO2-arme energievoorziening. Voorwaarde is wel dat de biobrandstoffen die in Europa worden ingezet duurzaam geproduceerd moeten zijn. Zo moet de biobrandstof over de hele keten voldoende emissiereductie opleveren in vergelijking met fossiele brandstoffen, bij de productie mogen hoge koolstofvoorraden niet verloren gaan en de grondstoffen mogen niet afkomstig zijn van een land met een hoge biodiversiteit. Deze eisen worden in de Nederlandse regelgeving overgenomen en gelden met ingang van 2011.




RVD Mediafeed