Woonbond


26-05-2010

Aangifte wegens fraude tegen ex-top De Key

De Amsterdamse woonstichting De Key heeft naar aanleiding van een forensisch onderzoek door Deloitte strafrechtelijk aangifte wegens fraude gedaan tegen voormalig algemeen-directeur Jaap van Gelder en tegen de voormalig directeur van de ontwikkelingstak De Principaal. Beide topmannen, die nog wel in dienst waren van De Key, zijn ontslagen. Aanleiding is een grondtransactie in Zeewolde, die twee bevriende tussenpersonen in een paar uur tijd 3,2 miljoen euro rijker maakte.

Uit het onderzoek is gebleken dat deze directeuren de raad van commissarissen hebben misleid, dan wel onvoldoende of onjuiste informatie hebben verschaft over deze ABC-transactie in Zeewolde, meldt De Key. Bij een ABC-constructie wordt grond (of een pand) voor steeds meer geld doorverkocht. Bovendien is achteraf gebleken dat de aangekochte grond een aanmerkelijk lagere waarde vertegenwoordigt dan waarvoor deze is aangekocht. Bij deze transactie is een oud-collega van een van de directieleden ten koste van De Key met een bedrag van 3,2 miljoen euro bevoordeeld.

Het Financieele Dagblad (FD), dat al geruime tijd onderzoek doet naar vastgoedfraude, weet te melden dat het gaat om ex-AM-directeur Klaas de Ruiter. De Key kocht de grond in 2005 van hem en van grondhandelaar Jan Schep, terwijl Van Gelder de commissarissen had verteld dat de grond direct van een boer was gekocht. De Ruiter is bevoordeeld met gemeenschapsgeld, zegt Frank de Grave, voorzitter van de raad van commissarissen, in het FD. De Key beraadt zich over de mogelijkheden om de schade in deze kwestie te verhalen. De Key is met 38.000 woningen een van de grootste woningcorporaties. Aedes heeft laten weten de schandalen in de sector spuugzat te zijn.