Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Afspraken over meer leerwerkplaatsen in de bouw Provincie Limburg vreest op den duur tekort aan vakmensen

De Provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Stein, Schinnen, Beek, Roermond, Weert, Venlo en Venray hebben vandaag met de bouwsector afspraken gemaakt dat voortaan altijd leerwerkplaatsen voor de bouw, infra en aanverwante sectoren worden ingezet op bouwprojecten die in opdracht van de overheid worden uitgevoerd.

Hiertoe is vandaag in Sittard het zogeheten convenant Werken aan Vakmanschap getekend tussen genoemde partijen evenals door de regionale opleidingscentra (rocs), kenniscentrum Fundeon en koepelorganisatie Colo. Eind juni nemen de woningcorporaties een besluit over hun deelname aan dit convenant. Gedeputeerde Noël Lebens gaat ervan uit dat ook de Limburgse corporaties tekenen. De signalen die ik tot nu toe heb mogen ontvangen, zijn positief, aldus Lebens.

Het convenant is opgesteld op initiatief van gedeputeerden Odile Wolfs en Noël Lebens. Zij vrezen dat er anders op den duur een tekort aan vakmensen ontstaat. De economische crisis heeft de bouw namelijk hard getroffen waardoor aannemers niet altijd meer genegen zijn leerlingen in dienst te nemen om vakken als metselen, timmeren of stratenmaken in de praktijk te leren.

Zodra de economie weer aantrekt zal een tekort aan vakmensen ontstaan, vreest Lebens. Daarom heeft hij samen met Odile Wolfs het voortouw genomen om te komen tot een provinciebreed convenant waarin overheden, opleidingsinstituten, woningcorporaties en de bouwsector zelf afspraken hierover maken. Concreet zal dit betekenen dat de partijen bij de uitgifte van overheidsopdrachten bekijken in hoeverre het realistisch is om leerwerk- en stageplaatsen in te zetten. Indien dit het geval is zullen er voorwaarden in het aanbestedingsbestek worden opgenomen. Bovendien blijkt dat leerlingen, die veel praktijkervaring opdoen, een grotere kans hebben te slagen in hun vakopleiding.

Klik op deze link voor het WebTV-filmpje:
http://www.limburg.nl/nl/html/algemeen/Home/WebTV.asp?bcpid=1873823090& bclid=1612732439

26-5-2010 15:04