Senternovem

26-05-2010 |

Glastuinders maken kennis met nieuwe technieken

Honderdvijftig ondernemers uit de glastuinbouw hebben eind april het event Energiek2020 bezocht. Ze namen deel aan workshops en lezingen over thema's die verband houden met energiebesparing in de glastuinbouw, zoals `Het nieuwe Telen' en `Ledbelichting'. Dit zijn twee belangrijke thema's uit het programma `Kas als Energiebron'.

"Energiebesparing is bij `Het Nieuwe Telen' niet eens de grootste drijfveer", vertelt Aat Dijkshoorn van het Productschap Tuinbouw: "Veel telers hebben een installatie voor warmtekrachtkoppeling, waardoor energiebesparing bij de huidige lage energieprijs weinig geldbesparing oplevert. De belangrijkste stimulans voor deze tuinders is dat hun gewassen beter groeien."

Innovatie
Een van de innovaties bij Het Nieuwe Telen is een nieuwe techniek om een overschot aan vocht in de kassen tegen te gaan, zegt Dijkshoorn. "In plaats van de afvoer van warmte en vocht door een extra verwarmde buis, komt de innovatie neer op de toevoer van droge buitenlucht onder de gewassen. Gevolg: de gemiddelde luchtvochtigheid daalt. En: het verschil tussen het micro-klimaat (direct rond de gewassen) en het macro-klimaat (gemeten over het geheel van de kas) wordt kleiner. Dat maakt het verantwoord om met hogere gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid te werken. Zo zijn er meer nieuwigheden in het Nieuwe Telen, die zijn te vinden op www.energiek2020.nu."

LED-verlichting
LED-verlichting in de kassen levert ook nog niet altijd meteen financieel gewin op. "Tuinders zijn geïnteresseerd in zo'n vernieuwing als die zuiniger is, goedkoper is, of meer productie geeft", zegt Dennis Medema van het Productschap Tuinbouw en deskundig op het gebied van verlichting. "Maar met de huidige hogedruk-natriumlamp kan de LED nog niet echt concurreren. LED is nog te duur, niet energiezuinig genoeg en hogere producties worden moeizaam of niet bereikt in het onderzoek. Als vervanging van TL of gloeilampen zijn LED's al wel interessanter. Dan komen ook andere teelttechnieken in beeld. Denk aan de teelt in meer lagen. Voor het opkweken van kleine gewassen is LED dan heel interessant. En ondertussen zijn de Philipsen en Lemnissen van deze wereld druk bezig hun lampen nóg zuiniger en goedkoper, en dus interessanter te maken.
Voor sommige processen helpt LED al wel door te `spelen' met kleuren licht: bij de productie van de chrysant bijvoorbeeld blijkt uit onderzoek dat door kleurvariatie in de verlichting de plant laten `denkt' dat het avond, nacht of dag is. Zo is het mogelijk de bloei te sturen."
Wijzigingsdatum |

26-05-2010