Senternovem

26-05-2010 |

Dutch Biorefinery Cluster: meer mogelijk met biomassa

Meer waarde halen uit plantaardige grondstoffen, dat is de missie van het Dutch Biorefinery Cluster (DBC). Bedrijven uit onder meer de agrofood- en papierindustrie hebben zich verenigd om kennis en expertise te bundelen tot gezamenlijke innovaties. Zo zet het cluster in op nieuwe, integraal duurzame concepten van bioraffinage. De biobased economy komt een stap dichterbij.

"We kunnen veel meer doen met plantaardige grondstoffen dan op dit moment gebeurt", stelt Prof. Rudy Rabbinge, voorzitter van het DBC. "De transitie van de oil-based economy naar de biobased economy dwingt ons om de eigenschappen van onze plantaardige grondstoffen beter te benutten. Het maakt ons ervan bewust dat de huidige biobased bedrijven potentiële inkomsten uit biomassa laten liggen en tegelijkertijd (onnodige) kosten maken in de bewerking. Genoeg redenen dus om ons te richten op bioraffinage en biomassa meer toegevoegde waarde te geven."

Hoogwaardige toepassing biomassa

"In Nederland produceren we veel biomassa. Daarnaast zijn we van oudsher al gericht op het creëren van meerwaarde en hoogwaardige producten uit deze plantaardige grondstoffen", vervolgt Rabbinge. "Zo is binnen de agro- en papierindustrie al veel ervaring met vormen van bioraffinage richting voedsel en niet voedseltoepassingen. Het past dan ook bij deze traditie om ons te richten op nog meer kwalitatief hoogwaardige toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld farmacie en chemie. Er zijn steeds meer goede voorbeelden waarbij reststromen uit de ene industrie zijn te gebruiken voor een andere industrie."

Kennisuitwisseling

Een belangrijke eerste stap was dat de bedrijven uit de zetmeel-, suiker-, en papier- en kartonindustrie kennis en expertise uitwisselden op het gebied van nieuwe vormen van bioraffinage. Het gaat dan bijvoorbeeld om geavanceerde membraantechnieken, omgekeerde osmose, nieuwe raffinagemethoden. Zo heeft Avebe een methode ontwikkeld om een hoogwaardig eiwit te winnen uit het proceswater van de aardappelzetmeelproductie. Eiwitten die voorheen werden weggegooid, zijn nu te gebruiken in bijvoorbeeld de voedselindustrie. Ook is voor de nieuwe vorm van bioraffinage minder energie nodig. Dit concept is een voorbeeld geweest voor de papier- en kartonindustrie, dat inmiddels ook een project is gestart op het gebied van de winning van chemicaliën uit proceswater.

Pilotprojecten

"Het Dutch Biorefinery Cluster wil een faciliterende, coördinerende en katalyserende rol spelen", benadrukt Rabbinge. "We willen bedrijven met elkaar in contact brengen, zodat ze gemakkelijk van elkaar kunnen leren en (pilot)projecten kunnen starten. Het komende jaar wil het DBC vaart maken met de ontwikkelingen en zich richten op het installeren van proefinstallaties bij fabrieken van de samenwerkende partijen."

De activiteiten van het DBC sluiten nauw aan bij de uitgangspunten van de Innovatieagenda Energie. Zo ondersteunt de regeling Bioraffinage van de agenda
veelbelovende projectvoorstellen gericht op raffinage van verschillende soorten biomassa, waaronder algen, delen van de bietenplant, gras en afval of afvalwater. Hiermee zijn hoogwaardige producten te maken zoals chemicaliën, kunststoffen, voedingssupplementen of meststoffen.

Contact