Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Het Kralingse Bos verdeeld in zones voor optimaal gebruik

Het Kralingse Bos is uniek in Nederland en heeft jaarlijks 3 miljoen bezoekers. Deze bezoekers hebben ieder hun eigen wensen. De een wil wandelen in een rustige, natuurlijke omgeving, een ander wil een balletje trappen met vrienden en weer een ander wil met het hele gezin op een mooie zondagmiddag barbecueën. Maar ook zeilen, zwemmen, fietsen en paardrijden behoort tot de mogelijkheden.

Soms gaan activiteiten niet goed samen. Een vogelspotter wil liever geen enthousiast gejoel van voetballende kinderen en een picknick met het gezin moet niet worden verstoord door loslopende honden. Ook veiligheid speelt een grote rol. Barbecueën doe je natuurlijk niet recht onder de bomen, maar in een open ruimte.

Verschillende zones, verschillend gebruik
Om alle activiteiten een goede plek te bieden in het bos, is gekeken welk deel van het bos geschikt is voor een bepaalde activiteit, zonder de bijzondere flora en fauna van het Kralingse Bos en de Kralingse Plas te veel te belasten. Daarom is het bos verdeeld in zones met specifieke gebruiksmogelijkheden. Het Kralingse Bos ontvangt meer bezoekers dan de Efteling!, vertelt deelgemeentebestuurder Jock Geselschap. Om dat in goede banen te leiden en het kwetsbare bos te beschermen is het bos in 5 verschillende zones verdeeld.

Het westelijk deel is voor intensief recreatief gebruik Hier is vooral ruimte voor sport en spel, strandrecreatie en evenementen. Zo kun je hier skaten, hardlopen, zwemmen en fietsen. Je mag hier ook barbecueën. Tijdens de zomerperiode staan er extra afvalbakken en koolcontainers voor barbecuekolen.
Het noordelijk deel is een relatief dichtbegroeid en aaneengesloten bos met mooie flora en fauna. Natuur en rust is hier het uitgangspunt. Wandelaars, natuurliefhebbers en ruiters hebben hier alle ruimte. Het oostelijk deel is het oudste deel van het Kralingse Bos. Het is een gevarieerd, parkachtig en statig wandelbos. Hier wordt veel gewandeld en er zijn veel horecagelegenheden.
Het zuidelijk deel van het bos ligt langs de rand van Kralingen en heeft een parkachtig karakter. Hier kun je wandelen en je mag er met maximaal 10 personen een barbecue houden. Ook muziekevenementen met een rustig karakter vinden er plaats.
De Kralingse Plas biedt watersporters, duikers, zwemmers en schaatsers de gelegenheid om hun sport te beoefenen. Hier gelden regels voor pleziervaartuigen om de veiligheid te waarborgen.

Genieten met respect voor mens en natuur
Er is voor elk wat wils in het Kralingse Bos, maar houd rekening met de andere recreanten, de flora en fauna en de verschillende gebruikszones in het bos. Zo kan er het hele jaar door genoten worden van het Kralingse Bos; een uniek stuk natuur midden in Rotterdam.