Agentschap NL


Synbra Technology nummer 1 in MKB Innovatie Top 100

Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers, NL Octrooicentrum en ondernemersmagazine bizz presenteerden 25 mei voor de vijfde keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf (MKB) heeft gerealiseerd.

De hoogste notering is voor Jan Noordegraaf van Synbra Technology uit Etten-Leur. Hij heeft de 1e plek veroverd in de top 100 met zijn 'groene piepschuim'.

Biologisch afbreekbaar piepschuim
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: biologisch afbreekbaar piepschuim gemaakt van suikerriet of cassavezetmeel. Voorzien van een groen kleurtje om het 'groene'gehalte van de innovatie extra te benadrukken. In Etten-Leur bedachten ze het. En daarmee wordt een compleet nieuwe richting ingezet, met een groen alternatief voor verpakkingsmaterialen waarvoor olie als grondstof wordt gebruikt: Biofoam zorgt voor zeventig procent minder uitstoot van CO2. Jan Noordegraaf van Synbra Technology weet zeker dat hij met zijn 'groene piepschuim' een potentiële wereldhit in huis heeft. Biofoam is vooral interessant voor de verpakkingsindustrie.

Revolutie
"We hebben het tij mee", zegt Noordegraaf: "iedereen beseft dat er wat aan die CO2-uitstoot moet gebeuren. Klanten zien in dat BioFoam een revolutie kan veroorzaken." Voor er écht een revolutie ontketent kan worden, moet op een aantal vragen een antwoord komen. "In Amerika en Azië is veel belangstelling voor BioFoam. Maar we moeten eerst eens goed bedenken hoe we het allemaal gaan uitrollen. Gaan we het allemaal zelf doen, of laten we ook anderen BioFoam produceren? Worden we groot, of héél groot?"

Meest succesvol
De jury keek naar de originaliteit, impact, omzetpotentie en de mate van bescherming van de innovatie. De jury bestaat uit Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD), Bart Stomphorst (investeerder en medeoprichter van Sandd), Joris Craandijk (partner van Innovativepartners en de bedenker van de beertender) en Arjan Kors (hoofdredacteur Bizz). De bekendmaking van de vijfde MKB Innovatie Top 100 vond plaats op de High Tech Campus in Eindhoven. De winnaar werd gehuldigd door demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën). Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

Top 100
Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn vanaf 26 mei 2010 te vinden op www.syntens.nl/innovatietop100. Ook staan daar videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst.