Ministerie van Defensie

Redding vanaf zeiljacht door SAR-helikopter

26 mei 2010, 16.06 uur

Na een korte verkenning door de verpleger en de redder, werd de hijsbrancard van de helikopter aan boord van het zeiljacht gebracht. De bemanning van een AB-412-reddingshelikopter heeft gistermiddag onder moeilijke omstandigheden een patiënt van een zeiljacht geëvacueerd. Het jacht lag bijna 20 km ten noordwesten van Vlieland toen een opvarende een hersenbloeding kreeg. Redder en verpleger aan boord van het zeiljacht.

Na een korte verkenning door de verpleger en de redder, werd de hijsbrancard van de helikopter aan boord van het zeiljacht gebracht. Dit gebeurde onder moeilijke omstandigheden; het schip bewoog veel door de golfslag en harde wind. Daarnaast was er weinig ruimte op het kleine jacht.

De patiënt werd gestabiliseerd en op een hijsbrancard aan boord van de helikoper gehesen. Vervolgens werd koers gezet naar Universitair Medisch Centrum Groningen.

Vliegbasis Leeuwarden is de thuisbasis van onder andere de AB-412-helikopters, die worden ingezet voor zogenaamde Search and Rescue (SAR)-taken.