Gemeente Hoorn

Aanslagen reclamebelasting 2010 de deur uit

In de week van 26 mei verstuurt de gemeente Hoorn de aanslagen reclamebelasting naar ondernemers. In totaal gaat het om ruim 1.300 aanslagen met een totaalopbrengst van 830.000 euro. Het is het tweede jaar dat deze aanslag wordt verzonden. Na het eerste jaar heeft er een evaluatie plaats gevonden. Als gevolg hiervan heeft de gemeenteraad in december 2009 besloten een aantal wijzigingen voor 2010 aan te brengen.

In samenspraak met het georganiseerde bedrijfsleven heeft de gemeente met ingang van 2009 de reclamebelasting ingevoerd. Door het invoeren van de reclamebelasting zijn er extra middelen beschikbaar om de lokale economie te stimuleren, bovenop de bijdrage die de gemeente al levert. Alle ondernemers profiteren nu van en betalen mee aan gezamenlijke activiteiten.

Wijzigingen

Meer vrijstellingen Het aantal vrijstellingen is uitgebreid. Niet-commerciële instellingen zijn vrijgesteld voor de reclamebelasting. Hieronder vallen onder andere instellingen als verzorgingshuizen, voedselbanken, jeugdzorginstellingen, basisscholen en musea. Deze instellingen worden in 2010 niet meer aangeslagen voor de reclamebelasting.

Andere berekeningswijze Vanaf 2010 zal wordt gerekend met het werkelijke aantal vierkante meters. De afronding op hele vierkante meters naar boven is niet meer van toepassing. Op basis van het werkelijk aantal m² per object wordt het daarvoor geldende tarief toegepast.

Extra tariefklasse Ook is een extra tariefklasse aan de onderkant toegevoegd. De eerste klasse heeft betrekking op objecten van 0,1 m² tot 2,5m². Voor voorwerpen minder dan 0,1 m² is geen belasting verschuldigd.

Activiteiten opbrengst Ondernemers betalen door de reclamebelasting mee aan activiteiten die de ondernemersverenigingen in hun gebied organiseren. In gebieden waar geen of weinig activiteiten plaatsvinden, betalen de ondernemers alleen mee aan de algemene promotie van Hoorn. De opbrengst van de reclamebelasting wordt gestort in het Lokaal Ondernemers Fonds (LOF). Ondernemers beheren dit fonds. Alleen de kosten die de gemeente maakt voor het innen van de belasting houdt zij in op de opbrengst.

Een aantal voorbeelden van activiteiten die van de reclamebelasting 2010 worden betaald: Binnenstad: sfeer- en kerstverlichting, paardenmarkt, smartlappenfestival en de promotie van Hoorn door MooiHoorn. Bedrijventerreinen: onderhoud van groen en collectieve beveiliging zoals inspectierondes en cameratoezicht.

Meer informatie Bij de aanslag is een toelichting toegevoegd en een bijlage waarop de berekeningswijze en een foto per object staan vermeld. Op de website www.hoorn.nl/belastingen is alle informatie over de reclamebelasting terug te vinden. Hier staat de verordening 2010, de indeling van de gebieden en de tarieven die voor deze gebieden gelden. Kijk voor meer informatie over de Stichting Lokaal Ondernemersfonds op www.lokaalondernemersfondshoorn.nl.