Koningin Beatrix eregast jubileumdag KNGF Geleidehonden

26/05/2010 16:48

KNGF Geleidehonden

Hare Majesteit de Koningin was vandaag eregast bij de viering van het 75-jarig bestaan van KNGF Geleidehonden in Amstelveen.

De Koningin woonde de prijsuitreiking bij van een kunstwedstrijd voor visueel gehandicapten. De wedstrijd is één van de activiteiten die plaatsvinden rond de viering van het jubileum van KNGF Geleidehonden dit jaar. Kunstenares Relinde van der Burgt werd uitgeroepen tot winnaar van de competitie. Haar schilderij genaamd 'Kleurrijke samenwerking' won vanwege 'de bezielende schoonheid' zo oordeelde de jury. Alle deelnemende kunstwerken moesten een relatie hebben met het thema 'de geleidehond'. De winnaar ontving een bedrag van 10.000 euro, dat beschikbaar werd gesteld door opticienketen Specsavers. Mevrouw Van der Burgt reageerde zeer vereerd:"Ik ben blij verrast, want ik vond de overige nominaties ook heel erg goed." Het winnende kunstwerk krijgt een eigen plek op het opleidingscentrum van KNGF Geleidehonden.

Naast de prijsuitreiking bezocht de Koningin een expositie van de 10 finalisten van de kunstwedstrijd. Ook nam zij ruim de tijd voor een ontmoeting met de geleidehonden-in-opleiding in de kennel en maakte zij kennis met een aantal vrijwilligers, cliënten en personeelsleden van KNGF Geleidehonden.

Directeur Ellen Greve: "Hare Majesteit de Koningin toonde warme belangstelling voor zowel mens als dier binnen onze organisatie. Ze was zeer geïnteresseerd in de veranderingen die onze stichting door de jaren heen heeft doorgemaakt om de blindengeleidehond te laten slagen in de huidige, complexe maatschappij. De aanwezigheid van de Koningin vandaag is niet alleen een kroon op 75 jaar blindengeleidehonden in Nederland. Het is ook een grote stimulans om ons werk met hart en ziel te continueren. Het is ons streven om ook de komende 75 jaar weer garant te kunnen staan voor de mobiliteit en zelfstandigheid van vele blinden en zeer slechtzienden in ons land."

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Sinds de oprichting hebben vele blinde en zeer slechtziende mensen de weg naar de geleidehondenschool weten te vinden. Zichtbaarheid voor het werk door de jaren heen heeft de groei van het aantal nieuwe donateurs en vrijwilligers gestimuleerd. Mede hierdoor heeft de stichting de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling kunnen doormaken. Het aantal geleidehonden steeg aanzienlijk, met als gevolg dat niet eerder zoveel blinden en slechtzienden gebruik kunnen maken van dit bijzondere mobiliteitsmiddel.

Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn.

De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 90 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.geleidehond.nl