HvA op WCIT 2010: innovatie en creativiteit in ICT

26/05/2010 16:50

Hogeschool van Amsterdam

Het domein Media, Creatie en Informatie van de Hogeschool van Amsterdam is tijdens het World Congress on Information Technology 2010 eigenaar van de track "Creative Industries". Zo'n tweeduizend topmensen uit het bedrijfsleven, de politiek en de wetenschap buigen zich tijdens WCIT2010 over het thema Challenges of Change. Daarbij worden mondiale vraagstukken als blijvende economische groei, verbetering van het energieverbruik en verhoging van de kwaliteit van leven bezien vanuit de mogelijkheden die de ICT te bieden heeft. De track Creative Industries laat zien hoe innovatie bijdraagt aan welvaart in een genetwerkte samenleving. Domeinvoorzitter Peter van Gorsel is de bedenker van deze track en verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling.

WCIT2010 vindt nog tot donderdag 27 mei plaats in de RAI in Amsterdam.

Young professionals voor de creatieve industrie

Het domein Media, Creatie en Informatie onderschrijft met haar betrokkenheid bij dit congres het belang van de nieuwe ideeën die kunnen ontstaan op scholen en universiteiten als die constructieve samenwerkingsverbanden aangaan met de industrie.

De Hogeschool van Amsterdam is een belangrijke aanbieder van toegepast onderzoek voor de Creatieve Industrie en leverancier van talentvolle jonge professionals voor deze sector. De studenten bedenken met behulp van informatietechnologie innovatieve oplossingen en toepassingen die gevolgen hebben of relevant zijn voor andere industrieën. Zij zijn daarmee de aanjager van de ontwikkeling van die industrie.

Permanent creatief proces onder invloed van ICT

Onder druk van ICT moeten alle sectoren zichzelf nu continu opnieuw uitvinden. Dit proces van opnieuw uitvinden is in toenemende mate een permanent creatief proces. De creatieve industrie kan laten zien hoe haar talent, organisatievermogen en creativiteit omgaan met de uitdagingen waar ze zich voor geplaatst ziet. Inspiratie, innovatie en transformatie door toegepaste creativiteit zijn sleutelbegrippen in dit proces.

Sector in Amsterdam is even groot als in Berlijn en New York

Volgens van Gorsel wordt het belang van een sterke creatieve industrie in Nederland soms onderschat (in tegenstelling tot de situatie op Europees niveau). Dit terwijl de industrie zich qua omvang kan meten met die van Londen, Berlijn, New York en Singapore.

Dat WCIT2010 in Amsterdam plaatsvindt, is een kans die ook moet worden aangegrepen om te laten zien hoe belangrijk de creatieve industrie is voor Amsterdam, en voor Nederland.





http://www.wcit2010.com