CNV: Fermacell strooit zijn mensen zand in de ogen

26/05/2010 17:05

CNV Vakmensen

Persbericht

CNV Vakmensen

27 mei 2010, Utrecht


------

CNV Vakmensen vindt opstelling Fermacell 'buiten proportie'

Gipsplatenmaker strooit personeel zand in de ogen

"Het is echt te gortig wat hier gebeurt. Archaïsch werkgeversgedrag waarbij de eigen medewerkers op Dickens-achtige wijze worden benaderd. Houd ze dom en houd ze vooral onder de duim door ze dom te houden." Bestuurder Arthur Bot is zeer verbolgen over de houding van gipsplatenmaker Fermacell in het Gelderse Niftrik. "Fermacell speelt het spel van verdeel en heers. Dit laten wij heus niet gebeuren."

Het geschil met de werkgever begon eigenlijk redelijk onopvallend. Fermacell kwam in april met een eindbod over de nieuwe cao en dat kon uiteindelijk met veel moeite worden omgebogen in een onderhandelingsresultaat. Met loonsverhogingen van 1 procent in juli 2009 en 2010.

Bot: "Dat resultaat wezen onze leden - bijna de helft van alle 75 medewerkers - af. En niet eens onterecht. Want vorig jaar hebben zij twee weken lang loon ingeleverd om de economische crisis het hoofd te bieden. Die, naar later bleek, gelijktijdig een riante vergoeding richting aandeelhouders in het geheel niet in de weg stond. Onze leden willen daarom principieel per 1 juli aanstaande 1,5 procent loonsverhoging in plaats van 1 procent. En wij willen onze begeleiding kunnen blijven doen in het levensfasebewust personeelsbeleid dat vorm moet krijgen binnen Fermacell. We laten ons niet buiten spel zetten!"

Want Bot kreeg van de werkgever keer op keer niet thuis na de mededeling dat het eindbod was afgewezen. Hij moest daarentegen constateren dat de werkgever rechtstreeks met het personeel communiceerde via de prikborden. Met mededelingen als zou de vakbond allerminst representatief zijn. "Niet representatief? M'n neus", reageert Arthur Bot. "Deze werkgever wil zijn mensen klein houden door ze niet de ruimte te geven dat ze de bijstand van de vakbond krijgen op voor hen belangrijke onderwerpen, zoals een cao en een goed personeelsbeleid. Dat is niet van deze tijd. En dat levert amok op. Maar die veroorzaakt Fermacell nu zelf."





http://www.cnvvakmensen.nl

http://www.cnv.net