FNV

26-5-2010

Diversiteit op de werkvloer positief voor resultaten

Homo's die zichtbaar zijn op de werkvloer zijn goed voor het bedrijf. Een open werkcultuur draagt bij aan de werving van nieuw personeel, een grotere afzet en verlaging van de kosten. De FNV en het Company Pride Platform zijn blij met die conclusie.

Dat diversiteit positief is voor het bedrijfsresultaat, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. De FNV had om zo'n onderzoek gevraagd en zat in de klankbordgroep die het onderzoek heeft begeleid.

Bedrijfsprestaties De onderzoekers van bureau SEOR concluderen dat er voldoende redenen zijn om een open, degelijk diversiteitbeleid te voeren met homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (hlbt) als belangrijke doelgroepen. Er zijn voldoende aanwijzingen dat diversiteit positief uitwerkt op één of meer van de bedrijfsprestaties zoals werving, afzet en kosten. De kosten voor het invoeren van een goed, specifiek homovriendelijk diversiteitsbeleid zijn maar bescheiden.

Signaleren van discriminatie en onbehagen Wel is er een tekort aan harde cijfers en is meer onderzoek nodig, zo concluderen de onderzoekers. Ook moeten ervaringen van de doelgroep zelf beter in kaart gebracht worden. Dat kan door gerichter signaleren van discriminatie en onbehagen. Hiervoor is versterking van de bewustwording nodig en commitment van vooral de top van het bedrijfsleven. De FNV zal bij EZ en andere ministeries aandringen op vervolgonderzoek.

Company Pride De FNV doet ook zelf onderzoek naar de ervaringen van hlbt-werknemers op de werkvloer. Dit gebeurt binnen een driejarig project samen met het Company Pride Platform.

Company Pride Platform

{icon_pdf.gif} SEOR - Voordelen van een homovriendelijk werkklimaat voor het Nederlandse bedrijfsleven