Gemeente Oldenzaal


Gemeente houdt grote zorgen over aantal passagiers

26 mei 2010

De gemeente Enschede en Provincie Overijssel hebben mogelijkheden onderzocht voor een exploitabele luchthaven. Uit onderzoek en als gevolg van voortschrijdend inzicht blijkt dat een luchthaven met 1,2 miljoen passagiers in 2030 pas rendabel is. Voorheen was de prognose 550.000 passagiers. Omdat dit van invloed is op de ontwikkeling van projecten in Zuid-Berghuizen, uit de gemeente Oldenzaal grote zorgen over het aantal geprognosticeerde passagiers. Onder andere dit punt spreekt wethouder Frits Rorink in bij Provincie Overijssel namens het college van de gemeente Oldenzaal. Provincie Overijssel wordt bovendien schriftelijk op de hoogte gebracht van het standpunt van de gemeente Oldenzaal.

Besluit gemeenteraad

De gemeenteraad van Oldenzaal heeft op 10 maart 2005 ingestemd met de ontwikkeling van een 'kleine commerciële luchthaven´ onder de voorwaarden dat:

1. De gemeente Oldenzaal ook in de toekomst intensief betrokken blijft bij de te maken afspraken over de openingsuren, geluidsproductie, aan- en afvliegroutes en het bewaken van deze afspraken;
2. Nachtvluchten nooit kunnen plaatsvinden;
3. Geen financiële bijdrage aan de luchthaven zal worden geleverd;
4. Nieuwe geluidscontouren zo spoedig mogelijk worden vastgesteld;
5. Een M.E.R. wordt opgesteld; tevens onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen voor de veiligheid en (volks)gezondheid.

Waar staan wij in het proces?

Eind vorig jaar hebben het Rijk en de gemeente Enschede definitief ingestemd met de structuurvisie met luchthaven. Provinciale Staten van Overijssel hebben het voorstel in december 2009 verworpen. Vervolgens is op 10 februari 2010 de motie Antuma Dalhuisen Steinmetz aanvaard in Provinciale Staten. In deze motie zijn de kaders aangegeven voor verdere gebiedsontwikkeling. Deze kaders zijn uitgangspunten voor de opstelling van de Ruimtelijke visie voor de Gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente en omgeving, die een uitwerking is van de Omgevingsvisie.

Standpunt Oldenzaal

Het nu geprognosticeerde aantal van 1,2 miljoen passagiers in 2030 is beduidend meer dan in 2005 is genoemd. Dit is niet conform het raadsbesluit van maart 2005. De ontwikkeling heeft een grote impact op Oldenzaal en haar inwoners, vooral de inwoners van Zuid-Berghuizen. De gemeente heeft op 26 mei ingesproken in de provinciale commissie Ruimte Water en Duurzaamheid. Uitgangspunt is het raadsbesluit van 2005, waarbij zal worden benadrukt dat: Oldenzaal grote zorgen houdt t.a.v het aantal geprognosticeerde passagiers; onderzoeken worden uitgevoerd m.b.t. leefbaarheid, gezondheid en geluid in de wijk Zuid-Berghuizen; de realisatie van een voorstadhaltestation niet wenselijk is; een bedrijfsmatige ontwikkeling vanaf Frans op 'n Bult richting Oldenzaal niet wenselijk is.

"Wij zijn blij dat Provincie Overijssel de geluidscontouren inmiddels heeft ingeperkt tot acht vierkante kilometer. Het uiteindelijke besluit hierover moet nog door het Rijk genomen worden", vertelt wethouder Rorink. "Wij voelen ons gesteund door Hengelo. Deze heeft aangegeven het standpunt en de inspraak van ons te onderschrijven. Als omliggende gemeente zijn wij een gesprekspartner voor gemeente Enschede en Provincie Overijssel. Hierdoor kunnen wij ons standpunt uitdragen en belangen behartigen. De komende periode zullen wij dit blijven doen in diverse overleggen."