Start campagne 1GOAL: politici nemen schot voor open doel

26/05/2010 17:13

Save The Children Nederland

Start campagne 1GOAL: politici nemen schot voor open doel

Antonie Kamerling: "Zonder onderwijs ben je nergens."

Vanmiddag heeft acteur Antonie Kamerling de aftrap gegeven voor de Nederlandse campagne van 1GOAL. Hij speelde samen met jonge voetballers van Haagse voetbalclub RAVA een potje voetbal tegen Boris van der Ham (D66), Mei Li Vos (PvdA), Ineke Dezentje Hamming (VVD), Ewout Irrgang (SP) en Marijn Noordam (CDA).

Met de aftrap van de 1GOAL campagne vraagt de Global Campaign for Education (GCE) aandacht voor de vele kinderen in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen en wijst regeringen op hun plicht om te zorgen voor kwalitatief goed onderwijs. 1GOAL roept Nederlanders op om de campagne te ondersteunen door hun handtekening te zetten via www.join1goal.nl of een sms naar 4400 te sturen. Wereldwijd hebben al 8 miljoen mensen voor 1GOAL getekend. Het doel is om 30 miljoen handtekeningen in te zamelen.

Het budget voor onderwijs in ontwikkelingslanden staat onder druk. Het budget voor onderwijs in ontwikkelingslanden staat in Nederland onder druk. De Nederlandse leden van de GCE) wijzen politici op de negatieve gevolgen hiervan voor ontwikkelingslanden. Een land kan niet zich ontwikkelen zonder geschoolde bevolking. Bovendien is onderwijs een mensenrecht, opgenomen in het Verdrag van de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.

Van de politici bleek Mei Li Vos een onverwacht goede trap in de benen te hebben. Halverwege de wedstrijd gooide Marijn Noordam haar hakken aan de kant en speelde op blote voeten verder. Ewout Irrgang scoorde een prachtig doelpunt. Boris van der Ham kon het schot van een van de meiden van RAVA niet tegenhouden, waardoor het team van de politici uiteindelijk gelijk (1-1) speelde tegen de jonge voetballers van voetbalclub RAVA. "Die politici zijn echt heel fanatiek", aldus een 12-jarige speler van voetbalclub RAVA.

Tijdens de rust riep Antonie Kamerling de politici op de kinderen niet in de steek te laten. Mei Li Vos is het hier helemaal mee eens: "We mogen niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en al helemaal niet op kinderen in arme landen." Volgens Irrgang mogen mensen in ontwikkelingslanden niet de dupe worden van onze economische crisis. "Dat zou betekenen dat ze dubbel zo hard getroffen zouden worden en dat is oneerlijk." Marijn Noordam van het CDA is voor een geïntegreerde aanpak: "We moeten zeker investeren in onderwijs, maar ook in een volle buik en medische zorg." Ineke Dezentje Hamming van de VVD is voor vernieuwing van ontwikkelingssamenwerking: "We moeten zorgen dat ontwikkelingshulp democratie bevordert in plaats van corrupte regimes te steunen." Alle politici zetten vandaag hun handtekening voor 1GOAL, want eigenlijk zijn ze het er allemaal over eens: ieder kind moet de kans krijgen naar school te gaan.

Rondom het WK voetbal in Johannesburg worden de ingezamelde steunbetuigingen aangeboden aan vele wereldleiders. Deze internationale actie heeft al veel supporters. Zo werd gisteren bekendgemaakt dat de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zich als mede-voorzitter aan 1GOAL verbonden heeft. Hij volgt hiermee een lange lijst van beroemdheden. Het co-voorzittterschap deelt hij met Koningin Rania van Jordanië en FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Andere bekende ambassadeurs voor 1GOAL zijn de Zuid-Afrikaanse president Zuma, Ban Ki-Moon, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, (oud)voetballers Robin Van Persie, Zinedine Zidane, Gary Lineker, Thierry Henry en Ruud Gullit.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.join1goal.nl




CNV Onderwijs