Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Brusselse regering zet twee ambtenaren in voor controle van 21(!) landbouwbedrijven

Brusselse regering zet twee ambtenaren in voor controle van 21(!) landbouwbedrijven

klok 26 mei 2010

In Brussel zijn er welgeteld 21 landbouwbedrijven actief. Bij geen van deze bedrijven werd in het verleden ooit een inbreuk vastgesteld. En toch achtte Brussels minister Benoît Cerexhe (Cdh) het aangewezen om maar liefst twee ambtenaren te benoemen om controle en toezicht uit te oefenen op de naleving van de landbouwwetgeving in Brussel. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Brussels Parlementslid Paul De Ridder (N-VA). "Ik stel me toch ernstige vragen bij de noodzaak van deze benoemingen", stelt De Ridder. "In Brussel is verspilling al jaren hét codewoord, maar dit is toch echt te gek voor woorden. Hieruit blijkt nog maar eens dat dit land dringend moet durven veranderen."

Dat het Hoofdstedelijk Gewest bevoegd is voor landbouw is op zich eigenlijk hallucinant en een gevolg van de Lambermont-wet. Dat deze wet de Gewesten onder andere bevoegd maakte voor Landbouw is op zich natuurlijk een goede zaak. Ware het niet dat door de onlogische keuze voor drie gewesten ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onder deze nieuwe bevoegdheidsverdeling viel. Tot vorig jaar hield Brussel via een samenwerkingsakkoord met het Vlaams en het Waals Gewest alles nog min of meer binnen de perken. Vlaanderen werd bevoegd voor de kwaliteitscontrole van teeltmateriaal, productiebeheer, steunmaatregelen, enz. Terwijl Wallonië de andere landbouwactiviteiten (indeling van varkens en runderen, raszuiverheid van fokdieren,...) in Brussel voor haar rekening nam. Tussen 2004 en 2009 werden hiervoor jaarlijkse bedragen vrijgemaakt in de Brusselse begroting. Maar in 2009 werd het samenwerkingsakkoord opgezegd, waarna werd beslist dat de andere Gewesten enkel nog administratieve ondersteuning verlenen.

Brussels minister Cerexhe talmde niet en benoemde in februari 2010 twee personeelsleden voor `de toezicht, opsporing en vaststellingen van overtredingen van de wetgeving inzake het landbouwbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest' (B.S. 09.02.2010). "In plaats van continu te staan roepen om meer geld, zouden de Brusselse politici beter een keer nadenken over hoe ze hun middelen efficiënt kunnen inzetten", zegt Ben Weyts, uittreden Kamerlid en N-VA lijsttrekker voor B-H-V. "Brussel vraagt voortdurend om nieuwe politieagenten. Daar hebben ze zogezegd zelf geen budget voor, maar voor landbouwinspecteurs zonder aanwijsbare taak hebben ze blijkbaar wel genoeg geld." Auteur(s): Paul De Ridder, Brussels volksvertegenwoordiger Ben Weyts, Kamerlid, lijsttrekker B-H-V Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10