Deelgemeente Charlois Rotterdam

Dagboek Charlois: literair fotoboek door en over schoolgaande jongeren

Hoe ervaren jongeren van nu hun leven en hoe zien zij de toekomst? Dagboek Charlois, een literair fotoboek dat vrijdag 28 mei officieel wordt gepresenteerd, bundelt momentopnamen en teksten.

Jan-Willem maakte voor Dagboek Charlois onder meer foto's van zijn kat Zelfgemaakte fotos van huisdieren, een Lego-league op school, een meidenparty en de Rotterdamse haven worden afgewisseld met gedichten, anekdotes en bijvoorbeeld ook het levensverhaal van de 14-jarige Wesley uit Zuidwijk. Zijn droom is zanger worden, maar eerst wil hij zijn opleiding tot kraanmachinist afronden. Want wat doe je als je opeens geen fans meer hebt?!

De jongeren die een bijdrage leverden aan het boek kregen persoonlijke begeleiding van Rotterdamse schrijvers, onder wie Jana Beranova en Rien Vroegindeweij, en van fotografen en tevens samenstellers van het boek Ayatollah Musa en Rogier Maaskant. Wat opviel toen we op scholen in Charlois deelnemers zochten, was dat er meer belangstelling was voor het schrijven dan voor de fotografie, vertelt Rogier.

Alledaags

Voor de Rotterdamse beroepsfotograaf was het ook verrassend dat het vaak alledaagse dingen zijn waarover de jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar schreven en die zij fotografeerden. Jan-Willem maakte bijvoorbeeld heel veel fotos van zijn kat en van de haven, aldus Rogier. Hij woont op Heijplaat, dus dat laatste was weer niet zo vreemd. Heel bijzonder in het boek vind ik de fotos van een meidenverjaardag, waar vriendinnen zich verkleed hadden als man. Als fotograaf ben je daar nooit bij, dat is heel intiem.

Er bleken ook jongeren vooral meisjes bezig te zijn aan een eigen roman. Wesley Wolters van het Scheepvaart- en Transportcollege aan de Waalhaven, die zich oorspronkelijk alleen als fotograaf aanmeldde, heeft als oprichter van de schoolkrant veel schrijfervaring. In groep 8 ben ik bij de Kinderraad gegaan, omdat ik ervan houd dingen te organiseren, schrijft hij in zijn bijdrage. In de eerste klas ben ik met vrienden de schoolkrant begonnen. Daarin kon je raadsels, moppen en het laatste nieuws van onze school vinden.

Wesley Wolters fotografeerde onder meer een 25-jariig huwelijksfeest Buurvrouw

Voor het boek maakte Wesley opnamen van het Zuiderpark, kunstobjecten in de wijk, van een buurvrouw die op de kerstmarkt in zijn straat oliebollen bakte, en van een collega van zn vader die samen met zijn vrouw op hun 25-jarige bruiloftsfeest cadeaus uitpakte. Zijn levensverhaal schrijven is heel iets anders dan nieuwsberichten maken voor de schoolkrant. Het lijkt me super om als ik ouder ben nog eens terug te kunnen lezen wat ik nu heb geschreven, zegt hij. Zon kans om aan een boek mee te werken krijg je niet veel, vult zijn 15-jarige vriend Jan-Willem van Drunen aan.

Dagboek Charlois verschijnt bij uitgeverij Douane in Rotterdam, naar een idee van Ayatollah Musa, en is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de deelgemeente Charlois, Pact op Zuid en het Urban Culture Podium Rotterdam. De productie lag in handen van Stichting 99B. Het boek telt 112 paginas ISBN 978-90-72247-28-5 adviesprijs 15,-.

Tekst: Emile Hilgers