Ingezonden persbericht


Rijswijk, 27 maart 2010

Young Talent Award: dé nieuwe stimuleringsprijs voor sporttalenten

Met ingang van dit jaar is een nieuwe landelijke sportprijs in het leven geroepen door De Lotto, namelijk de Young Talent Award. Deze prijs zal op 26 mei 2010 tijdens de Lotto Sport Awards voor het eerst uitgereikt worden en is een ereprijs voor sporttalenten tussen de 12 en 18 jaar oud.

Het uitgangspunt van de Young Talent Award is om sporttalenten in beeld te brengen als rolmodel in zeer verschillende takken van sport. Maar liefst 34 sportbonden die aangesloten zijn bij het NOC*NSF hebben één of twee talenten opgegeven. In totaal zijn 51 sporttalenten voordragen voor deze nieuwe stimuleringsprijs. Een onafhankelijke jury zal uiteindelijk de meest talentvolle Nederlandse sporter kiezen. Dit gebeurt tijdens de Lotto Sport Awards, een uitreikingsavond gepresenteerd door Ivo Niehe op 26 mei 2010. Een verslag van de avond zal op vrijdag 28 mei 2010 om 21.30 uur te zien zijn op televisie bij de TROS op Nederland 1.

Jury Young Talent Award
De jury van de Young Talent Award bestaat uit vier prominente personen die al jaren direct betrokken zijn bij (top)sport. Nederlands sportbestuurder en voormalig volleybalcoach Joop Alberda, olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband, sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake en Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf.

Over de Lotto Sport Awards
De Lotto Sport Awards is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door De Lotto. Tijdens dit evenement staat de sport in Nederland centraal en wil De Lotto sporters het podium geven wat ze verdienen. Daarom worden er tijdens dit evenement drie prijzen uitgereikt, namelijk de Young Talent Award, het Lotto Sportmoment van het Jaar en de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Het evenement vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag op 26 mei aanstaande. Op 28 mei is er een registratie van dit evenement te zien bij de TROS op Nederland 1 om 21.30 uur, gepresenteerd door Ivo Niehe.

Over De Lotto
De opbrengsten van De Lotto komen na aftrek van het prijzengeld, ten gunste van goede doelen op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. Sinds de oprichting in 1961 is er meer dan 1,2 miljard euro naar de Nederlandse sport gegaan. Naast de topsport profiteert ook de amateursport en breedtesport van een grote jaarlijkse bijdrage. Na de overheid is De Lotto al 49 jaar de grootste structurele financier van de Nederlandse sportwereld.

Deze afdracht wordt in NOC*NSF-verband door de sportbonden over de georganiseerde sport verdeeld. Daarnaast is NOC*NSF verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitzending van de Nederlandse teams naar de Olympische en Paralympische Spelen. Een deel van de afdracht van De Lotto wordt besteed aan topsporttrainings- en wedstrijdprogramma's, accommodaties en ondersteuning van topsporters.