Ingezonden persbericht


***Persbericht*** Paved Paradise
Studenten gaan underground tijdens Art Amsterdam en infiltreren in de beurs.

Art Amsterdam breekt, in samenwerking met het Basisburo, met de tradities die Art Amsterdam in de RAI voorheen te bieden had. Met de tentoonstelling Paved Paradise nemen studenten van de Rietveld Academie en Reinwardt Academie de bezoekers een stapje verder dan het beursgebouw, naar de parkeergarage van de RAI.

Het Basisburo, een centrum en projectruimte voor actuele kunst(educatie) op initiatief van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Gerrit Rietveld Academie, heeft 5 maart j.l. een symposium georganiseerd over de positie van curatorschap. Uitgaande van de gedachte dat deze positie dubbelzinnig is; enerzijds als opvoeder met artistieke ambities, anderzijds als aansluiter op de kunstmarkt, zijn vier teams van studenten en een curator deze dag aan de slag gegaan en ontwikkelden een tentoonstellingsvoorstel voor in de parkeergarage bij Art Amsterdam.

Deze tentoonstellingsconcepten zijn op dezelfde dag gepresenteerd en door een professionele jury beoordeeld. De winnende groep, onder begeleiding van Maaike Gouwenberg (If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution), bestaat uit Karoenja Woudenberg, David Benz (Architectural Design, Gerrit Rietveld Academie), Luis Fernandez (DogTime, Gerrit Rietveld Academie), Christine Platt en Sarah Berckenkamp (respectievelijk MA en BA in Cultureel Erfgoed Reinwardt Academie). Juryvoorzitter Leontine Coelewij, curator van het Stedelijk Museum Amsterdam heeft, mede namens Robert Smit, Thijmen van Grootheest en Edo Dijksterhuis, gekozen voor deze groep studenten omdat hun tentoonstellingsvoorstel `een in potentie originele verbinding weet te ensceneren tussen boven en beneden in de kunstbeurs'.

Nu, ruim twee maanden later, o.a. onder begeleiding van beeldend kunstenaar en filmmaker Maze de Boer en curator Maaike Gouwenberg, presenteert de groep de tentoonstelling Paved Paradise. Een tentoonstelling gebaseerd op Joni Mitchell's Big Yellow Taxi, waarin zij voornamelijk een milieuprobleem aankaart, maar waarbij de groep jonge curatoren een vraagteken zet bij de plaats van kunst op een beurs of in een parkeergarage. 'They paved paradise, and put up a parking lot'.

Om dit in beeld te brengen zal vier dagen lang de tentoonstelling in de parkeergarage van de RAI infiltreren in Art Amsterdam. De tentoonstelling, die iedere dag een totaal transformatie ondergaat, wordt gemonitord door videocamera's waarvan de beelden op de Art Amsterdam te zien zijn op een video wall. De inspiratie voor dit idee lag bij de basis van de ruimte: elementen als, de routing en regels, de tijdelijkheid en de 'gloomy' sfeer. Ook wordt een parkeergarage constant gemonitord door beveiligingscamera's wat een effect heeft op de beleving van het kortstondige verblijf van de bezoeker. Dit monitoren van de ruimte werd uiteindelijk de basis voor het concept van de tentoonstelling. Door de monitoren te verbinden met een video wall op de beurs zelf, is het mogelijk om aan de ene kant te infiltreren in de beurs, en aan de andere kant wordt het werk op een nieuwe manier getoond. De groep jonge curatoren heeft kunstenaars geselecteerd op basis van het gevoel die een parkeergarage kan oproepen; Stank, claustrofobie, verborgenheid, somberheid, kortstondigheid, mobiliteit, vergankelijkheid en vaste patronen.

Doordat het bereik van de videocamera's aangegeven is aan de kunstenaar, heeft deze zelf de keuze op welke manier het werk wordt gerepresenteerd in Art Amsterdam: staat het werk in de camera dan is dit te zien op de monitoren, staat het erbuiten dan blijven de monitoren leeg. Dit idee is ontstaan vanuit de dubieuze rol van de curator, besproken tijdens het symposium van het Basisburo, enerzijds als opvoeder in esthetiek, anderzijds als aansluiter op de kunstmarkt. In Paved Paradise geven de curatoren de controle een beetje uit handen.

Kunstenaars Peter Vink, Alma Soderberg, The Dogs of Shame (Abner Preis, Willehad Eilers, Dan Peirone) Vicky & Ron en anderen, tonen performance, installatie, dans, muziek, en beeldende kunst en zullen de parkeergarage in de RAI gedurende vier dagen bezetten.

26 t/m 30 mei parkeergarage RAI Amsterdam (naast de entreehal) Woensdag 26 mei 18:00 - 20:00 uur, donderdag 27 mei 11-19 uur, vrijdag 28 mei 11-21 uur, zaterdag 29 mei 11-19 uur, zondag 30 mei 11-19 uur
Meer informatie: www.artamsterdam.nl en http://pavedparadiseartamsterdam.wordpress.com/ ----
Noot voor de redactie -