Antonie Kamerling en politici doen aftrap 1GOAL

21/05/2010 08:56

Save The Children Nederland

Antonie Kamerling en politici doen aftrap 1GOAL

Acteur en zanger Antonie Kamerling geeft op woensdag 26 mei om 14:15 uur op het Plein in Den Haag de aftrap voor de Nederlandse campagne van 1GOAL. Kamerling neemt een penalty voor een doel zonder keeper. Een symbolisch 'schot voor open doel' dat staat voor de vanzelfsprekendheid van goed onderwijs voor ieder kind. Kamerling speelt daarna een potje voetbal tegen prominente politici en jonge voetballers van voetbalclub RAVA.


1GOAL is een initiatief van de Global Campaign for Education (GCE). De campagne vraagt aandacht voor de vele kinderen in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen en wijst regeringen op hun plicht om te zorgen voor kwalitatief goed onderwijs. 1GOAL roept Nederlanders op om de campagne te ondersteunen door hun handtekening te zetten of een sms te sturen. Wereldwijd hebben al 8 miljoen mensen voor 1GOAL getekend. Het doel is om 30 miljoen handtekeningen in te zamelen.

Rondom het WK voetbal in Johannesburg worden de ingezamelde steunbetuigingen aangeboden aan wereldleiders. Deze internationale actie heeft al veel supporters, waar onder: de Zuid-Afrikaanse president Zuma, Ban Ki-Moon, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, (oud)voetballers Robin Van Persie, Zinedine Zidane, Gary Lineker en Thierry Henry. De Colombiaanse zangeres Shakira nam speciaal ter gelegenheid van het WK en de 1GOALcampagne het lied Waka Waka op. FIFA-president Sepp Blatter en Koningin Rania van Jordanië zijn co-voorzitters van 1GOAL. De Nederlandse 1GOAL ambassadeurs Ruud Gullit en demissionair minister- president Jan Peter Balkenende openden de Nederlandse campagne op 6 oktober 2009 op het Catshuis.

Het budget voor onderwijs in ontwikkelingslanden staat in Nederland onder druk. Niet alleen verdween onderwijs als duidelijke prioriteit van de agenda, maar ook werden bezuinigingen op ontwikkkelingssamenwerking onevenredig afgewenteld op het budget bestemd voor onderwijs. De Nederlandse leden van de GCE) wijzen politici op de negatieve gevolgen hiervan voor ontwikkelingslanden. Een land kan niet zich ontwikkelen zonder geschoolde bevolking. Bovendien is onderwijs een mensenrecht, opgenomen in het internationale Kinderrechtenverdrag.

Antonie Kamerling is sinds 2009 ambassadeur van ontwikkelingsorganisatie Edukans. Na een reis naar Malawi, waar hij namens Edukans schoolspullen uitdeelde, besloot hij zich in te zetten voor deze organisatie en voor goed onderwijs.





http://www.globalcampaignforeducation.nl/