Bodem VROM Startersfonds bij SVn bereikt

26/05/2010 08:00

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn)

Hoevelaken, 26 mei 2010 - De laatste VROM Starterslening is verstrekt. Nadat eerder de koopsubsidie is afgeschaft, zijn er geen toeslagen meer beschikbaar voor starters op de woningmarkt. Door een verviervoudiging van het aantal aanvragen voor de VROM Starterslening in de afgelopen periode, is de bodem van het VROM Startersfonds van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) eerder bereikt dan voorspeld. Dit betekent dat gemeenten en provincies het nu weer op eigen kracht moeten doen.

Volgens Elly van Sluis-Barto, directeur van SVn, heeft het grotendeels wegvallen van de voorzieningen voor starters desastreuze gevolgen voor de dynamiek op de woningmarkt. 'De koopsubsidie en de VROM Startersleningen maken het voor de starter mogelijk om een eigen woning te financieren. Het wegvallen van de Rijksbijdrage voor de Starterslening frustreert ook de doorstroom onder eigenaren van starterswoningen naar een hoger segment.' Daarnaast heeft de stagnatie van de startersvraag ernstige gevolgen voor regionale economische ontwikkelingen. Van Sluis-Barto: 'Als de woningmarkt stagneert, lopen bouwfondsen hun kopers mis, zien bouwmarkten en grondstofleveranciers hun omzetten dalen en verliezen hypotheekverstrekkers, notarissen en bouwbedrijven veel van hun clientèle.' Het SVn roept de Rijksoverheid, provincies en gemeenten op om extra geld voor Startersleningen beschikbaar te stellen.

Over de VROM Starterslening

De VROM Starterslening bestaat uit de bijdragen van het Rijk en van de gemeente en/of provincie en wordt gefaciliteerd door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van de woning en het maximale bedrag dat de koper - op basis van het inkomen - bij de bank kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De hoogte van de Starterslening hangt af van het inkomen en het eigen geld van de Starter en de voorwaarden van de gemeente. De Starterslening kent een rentevaste periode van 15 jaar. De looptijd is maximaal 30 jaar, waarvan de eerste drie jaar aflossings- en rentevrij. Daarna worden de rente en het aflossingsbedrag berekend naar rato van het inkomen.

Over Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn)

De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is een financiële partner van gemeenten, andere overheden en marktpartijen in volkshuisvesting. SVn beheert revolverende fondsen voor haar partners met als oogmerk het leveren van een waardevolle, gewaarborgde bijdrage aan de betaalbaarheid van de stedelijke vernieuwing. Samenwerking met gemeenten - op projectniveau en structureel - vormt de leidraad voor de activiteiten van SVn. De inzet richt zich daarbij op bundeling van inlevingsvermogen, creativiteit en doorzettingsvermogen. SVn staat naast deelname van gemeenten ook open voor samenwerking met andere overheden en marktpartijen.