Ingezonden persbericht


Cybercrimineel verdient 50.000 dollar per dag

Trend Micro onderzoekt inkomsten internetboeven

Vianen, 26 mei 2010 - Velen van ons hebben ze al gezien: een waarschuwingspop-up met de boodschap dat je pc een virus bevat. Ook vind je in een dergelijke pop-up altijd een aanbieding om je ervan af te helpen. Dit blijkt malware te zijn en de onderzoeksafdeling van Trend Micro, TrendLabs, heeft onderzocht hoeveel geld met deze oplichterij te verdienen valt. Een cybercrimineel verdient hiermee gemiddeld 180 miljoen dollar per jaar, wat neerkomt op zo'n 50.000 dollar per dag.

De valse waarschuwingspop-ups jagen veel pc-gebruikers de stuipen op het lijf. Zodra de internetter op de link in deze 'scareware' klikt, brengt hij een infectieketting in gang. In dit filmpje is te zien hoe dit werkt. De malware wordt via de valse pop-ups verspreid op websites die de criminelen heel hoog laten scoren op populaire zoekopdrachten, waaronder nieuwsonderwerpen.

De zogenaamde beveiligingssoftware is misschien in eerste instantie gratis, maar later krijgen de slachtoffers de boodschap dat ze de betaalde volledige versie moeten installeren. Om helemaal beveiligd te zijn, hebben de slachtoffers het gevoel dat ze dit moeten aanschaffen. Vervolgens geven ze hun creditcardinformatie aan de criminelen, betalen tussen de vijftig en honderd dollar en downloaden ze in plaats van beveiligingssoftware nog meer malware op hun pc. Als een malwaremaker 100.000 zoekopdrachten laat doorlinken naar zijn website en slechts één procent van de slachtoffers reageert en betaalt, verdient hij toch een slordige 50.000 dollar voor een dagje werk.

Maar het gaat verder. Gebruikers van de besmette pc's krijgen vervolgens advertenties te zien van handlangers van de criminelen. Die handlangers geven de criminelen twee of drie cent voor elke keer dat ze een 'gewone' advertentie vervangen door een valse. Uit het onderzoek blijkt dat er tot één miljoen advertenties per dag worden vervangen - dat brengt weer 25.000 dollar per dag op.

Tot slot verdienen de cybercriminelen hun geld met callcenters. Wanneer slachtoffers afwillen van hun zogenaamde abonnement en bijbehorende, zeer frequente pop-ups, kunnen ze bellen met een servicenummer. Voor het kleine bedrag van twintig dollar helpen deze callcenters de gebruikers er graag vanaf.

Beveiligingsexpert Trend Micro blijft benadrukken dat gebruikers voorzichtig moeten zijn en dienen na te denken alvorens ze op een link klikken. Bovendien is het belangrijk om een goede en bekende beveiliging te installeren en deze steeds up-to-date te houden.

Over Trend Micro
Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de bedrijfscontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen. Op www.trendmicro.com/go/trendwatch is meer informatie te vinden over de nieuwste bedreigingen. De flexibele oplossingen van Trend Micro zijn verkrijgbaar in verschillende pakketten. 'Threat Intelligence'-experts wereldwijd bieden 24x7 ondersteuning voor deze pakketten. Bovendien ondersteunt de Trend Micro Smart Protection Network-infrastructuur de meeste oplossingen. Dit is een geavanceerde cloud-client-innovatie die cloud-gebaseerde reputatietechnologie combineert met gebruikersfeedback en de expertise van TrendLabs-onderzoekers. Op deze manier biedt het netwerk real-time beveiliging tegen opkomende bedreigingen. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio, Japan. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld. Voor meer informatie: www.trendmicro-europe.com.